Banca Angliei a anunţat vineri o revizuire a previziunilor sale privind inflaţia care are loc ”o dată la o generaţie”, în urma unei revizuiri mult aşteptate efectuată de fostul preşedinte al Rezervei Federale, Ben Bernanke, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiza – iniţiată după criticile la adresa politicii băncii centrale pe fondul inflaţiei în spirală – stabileşte 12 recomandări pe care guvernatorul BOE, Andrew Bailey, a declarat că banca s-a angajat să le implementeze.

Bailey a declarat pentru CNBC că a fost ”de nepreţuit” să compare perspectiva politicii americane cu a sa.

”Aceasta este o oportunitate apărută o dată la o generaţie de a ne actualiza previziunile şi de a ne asigura că sunt potrivite pentru lumea noastră mai incertă”, a spus Bailey.

Recomandările lui Bernanke sunt organizate în trei domenii cheie: îmbunătăţirea infrastructurii de prognoză a băncii, sprijinirea procesului decizional în cadrul Comitetului de politică monetară (MPC) şi o mai bună comunicare a riscurilor economice către public.

Prevederile includ eliminarea sistemului de prognoză ”grafic evantai” de lungă durată al băncii şi introducerea unui cadru de prognoză reînnoit.

Graficul în evantai - care arată o serie de posibile puncte de date viitoare - a fost folosit de multă vreme de bancă pentru a prezenta distribuţia probabilităţii care stă la baza previziunilor sale de inflaţie.

Modelul s-a confruntat cu critici grele în ultimii ani pentru că nu a reuşit să ţină evidenţa cu precizie a presiunilor inflaţioniste, iar revizuirea a concluzionat că diagramele în evantai ”şi-au depăşit utilitatea” şi ”ar trebui eliminate”.

Bernanke nu a recomandat previziunile în stilul Fed, care au fost introduse în SUA după criza financiară globală, pentru a permite fiecărui membru să-şi traseze cursul politicii, inflaţia, PIB-ul real şi ocuparea forţei de muncă.

Dar el a sugerat un nou model care reflectă mai bine opiniile diferite ale membrilor comitetului şi modul în care aşteptările inflaţioniste pot deveni ”dezancorate”.

El a menţionat, de asemenea, că BOE se bazează în prezent mai mult pe o prognoză centrală decât alte bănci centrale şi a spus că analiza sa ar trebui completată cu o gamă mai largă de scenarii alternative care ”ajuta publicul să înţeleagă mai bine motivele alegerii politicii”.

Astfel de scenarii pot include efectele diferitelor alegeri politice sau şocuri globale neaşteptate.

Sugestia a venit ca parte a unui set mai larg de recomandări cu privire la modul în care banca îşi poate îmbunătăţi comunicarea cu publicul, îşi poate simplifica declaraţia de politică şi reduce repetitivitatea.

Analiza a mai spus că banca ar trebui să meargă mai departe cu modernizarea actuală a software-ului pe care îl foloseşte pentru a gestiona şi manipula datele ca ”o prioritate înaltă”.

Analiza lui Bernanke a fost lansată vara trecută pentru a evalua eforturile băncii de a proiecta cu exactitate uriaşa creştere a inflaţiei la nivel global după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Banca a fost criticată pe scară largă pentru că este prea lentă pentru a majora ratele dobânzilor, ceea ce înseamnă că ulterior a trebuit să-şi ridice rata principală a dobânzii băncii la un maxim din ultimii 15 ani, de 5,25%.

În condiţiile în care inflaţia scade mai repede decât anticipase MPC, unii economişti au susţinut că banca comite aceeaşi greşeală în direcţia opusă, reducând dobânzile prea încet.

Bernanke a adăugat că rolul său de preşedinte al Fed în timpul crizei financiare globale a evidenţiat rolul critic al politicii monetare asupra economiei reale, dar a adăugat că revizuirea nu a făcut ”nicio judecată” asupra recentelor decizii ale BOE.

”Efectele sectorului financiar asupra economiei merg dincolo de ratele dobânzilor. Credibilitatea este importantă. Asumarea riscurilor este importantă”, a spus el pentru CNBC.

El a mai spus că dificultăţile de prognoză nu sunt exclusiv pentru BOE, dar a adăugat că speră ca banca să tragă lecţii adecvate din experienţă.

Analiza a recomandat băncii să adopte o abordare treptată a implementării noilor măsuri, începând cu îmbunătăţirea infrastructurii sale de prognoză. Apoi, ar trebui să treacă ”cu precauţie” la adoptarea de modificări în elaborarea politicilor şi comunicărilor sale, a spus acesta.

Viitorul viceguvernator al BOE, Clare Lombardelli, a fost însărcinat să conducă implementarea acestor recomandări atunci când îşi va ocupa locul în iulie. Banca a spus că va oferi o actualizare cu privire la modificările propuse, până la sfârşitul anului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.