Banca Angliei a surprins joi pieţele cu o creştere de 0,5 puncte procentuale a dobânzii cheie, a 13-a măsură consecutivă de acest fel, în timp ce Banca Norvegiei a majorat dobânda de politică monetară la un maxim al ultimilor 15 ani, în condiţiile în care factorii de decizie se confruntă cu o inflaţie ridicată persistentă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei a votat cu 7-2 în favoarea creşterii de jumătate de punct procentual, care duce dobânda cheie a băncii la 5%.

Măsura a sfidat aşteptările pieţei, care anticipa o şansă de aproximativ 60% de creştere cu 0,25 de puncte procentuale.

Lira sterlină a alunecat în raport cu dolarul după anunţ, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit - cunoscute sub numele de gilts - s-au retras uşor.

Randamentul obligaţiunilor britanice pe 10 ani a scăzut cu aproximativ 0,04 puncte procentuale.

Randamentele se deplasează invers preţurilor.

Date noi de miercuri au arătat că inflaţia anuală a preţurilor de consum din Regatul Unit a fost de 8,7% în mai, neschimbată faţă de luna precedentă, cimentând aşteptările pieţei că MPC va opta pentru o altă creştere.

Economiştii şi-au mărit, de asemenea, aşteptările pentru o înăsprire monetară ulterioară în viitor.

Banca centrală a Norvegiei şi-a majorat dobânda de politică monetară cu 0,50 de puncte procentuale, la 3,75%, în încercarea de a reduce inflaţia, creşterea fiind peste aşteptările majorităţii economiştilor chestionaţi de Reuters, şi a declarat că anticipează o nouă creştere în august.

Din cei 32 de economişti chestionaţi în prealabil, 24 anticipaseră o creştere de 0,25 puncte procentuale, joi, în timp ce opt pariaseră pe o creştere de 0,50 puncte.

Banca centrală se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să crească la 4,25% în timpul toamnei.

”Dacă nu creştem dobânda de politică monetară, preţurile şi salariile ar putea continua să crească rapid, iar inflaţia să devină înrădăcinată”, a declarat guvernatorul Norges Bank, Ida Wolden Bache, într-un comunicat.

Moneda norvegiană, coroana, s-a întărit la 11.55 unităţi faţă de euro, de la 11.69 chiar înainte de anunţ.

Banca Naţională a Elveţiei a decis la rândul ei, joi, să crească dobânda cheie, cu 0,25 de puncte procentuale, a cincea creştere consecutivă efectuată de instituţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.