Banca Angliei a redus miercuri de urgenţă dobânda de politică monetară, cu 0,5 puncte procentuale, la 0,25%, pentru a susţine creditarea, în timp ce guvernul de la Londra urmează să prezinte luni un buget care va include probabil măsuri de stimulare a economiei, pentru a face faţă impactului epidemiei de coronavirus. Acţiunile europene au trecut pe creştere în urma acestei măsuri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele londonez FTSE 100 este în urcare cu 1,35%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,02%, CAC 40 al bursei din Paris cu 2,14%. La Milano, indicele FTSE MIB creşte cu 1,82%, iar indicele IBEX 35 al bursei din Madrid cu 2,3%.

”Cu toate că magnitudinea şocului economic provocat de Covid-19 este incert, activităţile vor încetini în mod real în Regatul Unit, în următoarele luni”, potrivit băncii centrale.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Reducerea dobânzii cheie în Marea Britanie survine după o măsură similară adoptată săptămâna trecută de Rezerva Federală, fiind prima tăiere de dobândă adoptată de Banca Angliei în afara programului său normal după criza financiară globală din 2008.

Dobânda de politică monetară a revenit la minimul record atins după referendumul pentru Brexit din 2016.

”Banca va lua toate măsurile necesare pentru a susţine economia britanică şi sistemul său financiar, în conformitate cu responsabilităţile sale”, arată în comunicat al instituţiei.

Ministrul de Finanţe Rishi Sunak urmează să prezinte miercuri primul său buget, care va include probabil fonduri mai mari pentru sănătate, pentru combaterea coronavirusului, precum şi alte măsuri de stimulare.

Lira sterlină a scăzut cu peste jumătate de cent faţă de dolarul american, în urma anunţului referitor la prima reducere a dobânzii cheie în Marea Britanie după august 2016.

Banca Angliei nu a anunţat noi achiziţii de obligaţiuni pentru suplimentarea lichidităţilor din piţă, dar a redus bufferul de capital pentru bănci la nivelul zero şi a lansat o nouă schemă pentru susţinerea creditării companiilor mici, ambele măsuri fiind destinate menţinerii credităţii.

Noua schemă de creditare a Băncii Angliei va susţine acordarea unor noi împrumuturi de până la 190 de miliarde de lire sterline, potrivit instituţiei, care a explicat să perturbările serioase ale lanţurilor de aprovizionare şi activităţile economice mai scăzute pot afecta fluxurile de numerar şi creşte cererea de creditare pe termen scurt din partea populaţiei şi a firmelor.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală şi Banca Canadei au redus dobânzile de politică monetară, iar Banca Centrală Europeană este aşteaptată să ia o măsură similară la şedinţa de joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.