Banca Angliei a menţinut joi dobânda de referinţă la 5,25%, încheind o serie de 14 majorări consecutive, după ce noi date au arătat că inflaţia este acum sub aşteptări, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din decembrie 2021, banca centrală a crescut constant dobânzile, în încercarea de a controla inflaţia, urcând principala sa dobândă de politică monetară de la 0,1% la un maxim din ultimii 15 ani, de 5,25%, în august.

Lira sterlină a scăzut cu 0,7% faţă de dolarul american la scurt timp după decizie.

Comitetul de politică monetară a votat cu 5-4 în favoarea menţinerii acestei dobânzi, la şedinţa din septembrie, cei patru membri care s-au opus preferând o altă creştere, de 0,25 de puncte procentuale, la 5,5%.

”Există semne tot mai mari ale unui anumit impact al politicii monetare mai stricte asupra pieţei muncii şi asupra dinamicii economiei reale în general. MPC va continua să monitorizeze îndeaproape indicii privind presiunile inflaţioniste persistente şi rezistenţa economiei în ansamblul ei, inclusiv înăsprirea condiţiilor de pe piaţa muncii şi comportamentul creşterii salariilor şi inflaţiei preţurilor serviciilor”, a spus Banca Angliei, într-un comunicat.

De asemenea, MPC votează în unanimitate reducerea portofoliului de obligaţiuni guvernamentale din Regatul Unit cu 100 de miliarde de lire sterline (122,6 miliarde de dolari), la un total de 658 de miliarde de lire sterline, în următoarele 12 luni.

Aşteptările investitorii că Banca Angliei îşi va întrerupe ciclul de creştere a ratei dobânzii au crescut miercuri, după ce inflaţia din Marea Britanie a scăzut semnificativ sub aşteptările pentru luna august.

Creşterea anuală a indicelui principal al preţurilor de consum a încetinit la 6,7%, faţă de 6,8% din iulie, sfidând o prognoză consensuală că va accelera la 7%, deoarece reducerea preţurilor alimentelor şi cazărilor a compensat creşterea preţurilor carburanţilor la pompă.

În special, IPC de bază, care exclude preţurile volatile ale alimentelor, energiei, alcoolului şi tutunului, a scăzut la 6,2%, de la 6,9% în iulie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.