Grupul autorităţilor de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor BEREC din Uniunea Europeană a avertizat vineri Comisia Europeană împotriva propunerii de legislaţie susţinută de sector pentru a obţine contribuţia financiară a companiilor Big Tech la lansarea reţelei 5G şi a internetului în bandă largă, declarând că nu vede o problemă de concurenţă sau un eşec al pieţei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile Corpului Autorităţilor Europene de Reglementare pentru Comunicaţii Electronice (BEREC) către Comisia Europeană, care analizează acum problema, subliniază bătălia cu mize mari dintre Big Tech şi marii operatori de telecomunicaţii din Europa.

”Nu există nicio dovadă a unei probleme de concurenţă sau a unor eşecuri ale pieţei în detrimentul utilizatorilor finali în ceea ce priveşte interconectarea IP”, a spus grupul.

Reluând argumentele Big Tech, BEREC a spus că are îndoieli cu privire la o taxă de reţea obligatorie percepută companiilor.

”Este îndoielnic faptul că plăţile obligatorii de la CAP (furnizorii de conţinut şi aplicaţii) către ISP (furnizorii de servicii de internet) ar duce la îndeplinirea ţintelor de conectivitate de către statele membre. Dimpotrivă, este destul de probabil ca ISP-urile din zonele deja bine aprovizionate să beneficieze cel mai mult”, a spus BEREC.

Se spune că o taxă obligatorie poate dezavantaja operatorii de telecomunicaţii mai mici, cu mai puţine economii de scară şi putere de negociere, în timp ce alte companii de telecomunicaţii cu propriile lor servicii de streaming sau cloud pot discrimina şi promova în mod nedrept aceste servicii.

O astfel de taxă poate duce, de asemenea, la creşterea preţurilor pentru consumatori, poate descuraja Big Tech de la investiţii şi poate încălca regulile UE de neutralitate a reţelei, a spus BEREC. Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia au făcut lobby pentru ca Big Tech să suporte unele dintre costurile reţelei.

Google, parte a grupului Alphabet, Apple, Meta Platforms, Netflix, Amazon.com şi Microsoft, despre care companiile de telecomunicaţii spun că reprezintă mai mult de jumătate din traficul de date pe internet, au respins propunerea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.