Autoritatea Vamală Română anunţă că va acoda o atenţie deosebită importurilor de gaze fluorurate cu efect de seră pe terioriul ţării noastre, prin utilizarea unor dispozitive de analiză şi instruirea personalului pentru a depista substanţele periculoase. România a fost identificată în rapoartele Environmental Investigation Agency (EIA) ca una dintre principalele porţi de intrare pentru comerţul ilegal cu gaze florurante din Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gazele fluorurate sunt de mai multe tipuri, unele dintre acestea fiind foarte toxice, iar rapoartele internaţionale menţionează că piaţa neagră a HFC are legături cu crima organizată.

”Autoritatea Vamală Română va acoda o atenţie deosebită importurilor de gaze fluorurate cu efect de seră pe terioriul ţării noastre, prin utilizarea unor dispozitive de analiză şi instruirea personalului pentru a depista substanţele periculoase”, anunţă AVR, într-un comunicat.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a avut joi o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Firmelor F-GAS România care promovează inovaţia şi cercetarea în domeniul gazelor fluorurate, denumite şi hidrofluorocarburi (HFC), dar mai cunoscute sub denumirea comercială de freon.

”România a fost identificată în rapoartele Environmental Investigation Agency (EIA) ca una dintre principalele porţi de intrare pentru comerţul ilegal cu gaze florurante din Uniunea Europeană”, precizează AVR.

Pentru a veni în sprijinul autorităţii vamale, F-GAS România s-a oferit să procure analizatoare care să fie folosite de personalul vamal pentru a identifica gazele susceptibile de a fi periculoase, dar şi să facă sesiuni de instruire cu personalul vamal în acest domeniu.

„Pe teritoriul României se importă atât gaze fluorurate cu efect de seră vrac, cât şi produse şi echipamente care conţin astfel de gaze. Pentru aceste gaze există cote de  import stabilite pentru fiecare ţară, alocate de către Comisia Europeană producătorilor şi importatorilor individuali. Suntem decişi să implementăm cele mai bune practici, în colaborare cu operatorii economici şi celelalte instituţii responsabile”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

Părţile au agreat că vor solicita şi expertiza specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale Politici Climatice de la Comisia Europeană pentru a sprijini instruirea personalului vamal în această materie.

Totodată, reprezentaţii autorităţii vamale şi cei ai Asociaţiei Firmelor F-GAS România au discutat pe marginea reglementărilor şi legislaţiei referitoare la gazele fluorurate, în special despre schimbările legislative, care vor intra în vigoare anul viitor. 

Vama joacă un rol esenţial în monitorizarea şi controlul substanţelor periculoase, în special în ceea ce priveşte gestionarea gazelor fluorurate HFC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.