Ministerul Transporturilor propune desfiinţarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, iar atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucuresti – Ilfov se vor exercita de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legislaţia de înfiinţare a AMTB însă este nearmonizată cu legislaţia  europeană şi naţională în vigoare, privind transportul public local de călători, se arată într-un proiect de OUG publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Decizia a fost luată "având în vedere necesitatea armonizării legislaţiei de înfiinţare şi funcţionare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB) din subordinea Ministerului Transporturilor cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare, privind transportul public local de călători".

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2011, ca urmare a celor convenite şi aprobate de Guvernul României prin Memorandum-ul tehnic de Înţelegere dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2011.

"Prin corespondenţa menţionată adresată Guvernului României, Primăria Municipiului Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov au solicitat 'urgentarea procesului de desfiinţare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor'. Simultan cu iniţiativele Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Consiliului Judeţean Ilfov, de preluare a activităţii de transport public local, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene au avut loc întâlniri la care s-au discutat proiecte de acte normative privind transportul public local, care cuprindeau măsuri de reformare a cadrului existent, inclusiv propuneri de desfiinţare/restructurare a AMTB", se precizează în documentul publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Acesta subliniază că Guvernul României şi-a exprimat poziţia cu privire la solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti prin aprobarea, în şedinţa din data de 20 decembrie 2017, a Memorandum-ului cu tema: "Măsuri propuse pentru desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din cadrul Ministerului Transporturilor cu preluarea corespunzătoare a activităţilor derulate de aceasta de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov".

De la data desfiinţării, atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucureşti – Ilfov se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, structură de cooperare cu personalitate juridică şi statut de utilitate publică, constituită prin asocierea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi ale Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

De asemenea, drepturile şi obligaţiile ce revin AMTB prin proiectele europene în derulare se preiau şi se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

"La data desfiinţării AMTB, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov preia, în condiţiile legii, personalul angajat al Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, cu încadrare în numărul de posturi aprobat. Patrimoniul A.M.T.B. constituit din bunuri proprietate privată a statului, se preia de către Ministerul Transporturilor", se menionează în document.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.