Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) supune consultării publice condiţiile şi procedura de evaluare a gradului de îndeplinire de către Poşta Română (desemnată furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale până în 31 decembrie 2024) a cerinţelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor poştale interne de corespondenţă din cea mai rapidă categorie standard.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În contextul desemnării Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2024, ANCOM supune consultării publice condiţiile şi procedura de evaluare a gradului de îndeplinire de către furnizorul de serviciu universal a cerinţelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor poştale interne de corespondenţă din cea mai rapidă categorie standard", arată ANCOM într-un comunicat.

Potrivit reglementărilor ANCOM, în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, Poşta Română are mai multe obligaţii, printre care şi obligaţia de a asigura livrarea la destinatari a trimiterilor interne prioritare de corespondenţă din sfera serviciului universal, în greutate de până la 2 kg (inclusiv), cu respectarea următoarelor cerinţe minime de calitate: 85% din numărul total al acestor trimiteri de corespondenţă vor fi livrate în cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii acestora la punctele de acces; 97% din numărul total al acestor trimiteri de corespondenţă vor fi livrate în cel mult patru zile lucrătoare de la data depunerii acestora la punctele de acces.

Pentru evaluarea gradului de îndeplinire a acestor cerinţe minime de calitate, Poşta Română va avea obligaţia de a realiza anual măsurătorile necesare pentru livrarea trimiterilor interne prioritare de corespondenţă, în greutate de până la 2 kg (inclusiv). Compania nu va avea obligaţia de a realiza aceste măsurători pentru localităţile incluse în lista celor considerate ca aflate în cazuri excepţionale sau situate în condiţii geografice excepţionale.

Evaluarea anuală a respectării acestor cerinţe minime de calitate se va realiza de către Poştă prin încheierea unui contract cu un organism de monitorizare independent, privind efectuarea măsurătorilor de calitate. Măsurătorile se vor realiza pe baza rezultatelor celui mai recent fluxul real, determinat în conformitate cu prevederile Standardului SR EN 13850:2013.

În plus, Poşta Română va avea obligaţia de a încheia contracte cu organisme independente de audit, atât pentru auditarea măsurătorilor de flux real, cât şi pentru auditarea modului în care s-au derulat măsurătorile de calitate.

Pe baza rezultatelor măsurătorilor de calitate, CNPR va întocmi anual un raport detaliat pe care îl va transmite ANCOM spre aprobare, până la data de 15 mai a anului următor efectuării măsurătorilor, urmând să publice raportul pe propria pagină de internet în termen de 10 zile de la data aprobării.

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor incluse în sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile.

Proiectul de decizie privind stabilirea condiţiilor şi procedurii de evaluare a gradului de îndeplinire a cerinţelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor de corespondenţă interne prioritare, impuse prin Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 1363/2019 privind desemnarea Companiei Naţionale Poşta Română – S.A. ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale poate fi consultat pe site-ul autorităţii. Observaţii şi propuneri se pot trimite până la data de 29 iunie.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.