Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat marţi că a efectuat aproape 4.700 de controale, de la începutul anului până în prezent, iar în urma neregulilor găsite a aplicat amenzi în valoare totală de 1,052 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru a asigura buna funcţionare a sectorului şi respectarea legii de către furnizorii de comunicaţii electronice şi de servicii poştale din România, de la începutul anului 2017 şi până în prezent, ANCOM a efectuat aproape 4.700 de controale, in urma carora a transmis 225 notificari si a aplicat 721 de avertismente si 98 de amenzi, in valoare totala de 1.052.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Pe piaţa de comunicaţii electronice, ANCOM a efectuat 2.643 acţiuni de control în anul 2017, în urma cărora a transmis contravenienţilor 221 de notificări şi a aplicat 588 de avertismente şi 73 de amenzi, în cuantum de 749.500 de lei. Cele mai multe amenzi, 25, în valoare totală de 154.000 de lei, au fost aplicate furnizorilor de reţele de tip CATV pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în Autorizaţia Generală.

De asemenea, nouă amenzi în valoare totală de 60.500 de lei au fost aplicate operatorilor care deţin licenţe de utilizare a frecvenţelor radio. Neregulile cel mai des întâlnite în cadrul acestor controale au constat în nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecventelor), precum şi cele referitoare la operarea staţiilor de radiocomunicaţii. Restul de 39 de amenzi în cuantum de 535.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV), furnizorilor de servicii de telefonie, respectiv furnizorilor de servicii de transmisiuni de date şi acces la internet.

”Principalele nereguli găsite aici au fost nerespectarea datelor tehnice, parametrilor ori condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice (RTV), portabilitatea numerelor (telefonie) sau despăgubirile aplicabile şi procedura de aplicare a acestora în cazul nerespectării nivelurilor de calitate (ISP)”, spun oficialii ANCOM.

Autoritatea a aplicat în luna octombrie 2017 cea mai mare amendă de pe piaţa de comunicaţii electronice, în valoare de 200.000 lei, societăţii Telekom Romania Mobile Communications SA, pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la portabilitatea numerelor. Pe piaţa echipamentelor radio, ANCOM a efectuat 895 de controale, în urma cărora au fost aplicate 79 de avertismente şi 11 amenzi în valoare totală de 102.500 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 15.000 lei şi a fost aplicată în patru cazuri, în toate fiind vorba despre utilizarea echipamentelor radio destinate să producă interferenţe prejudiciabile.

ANCOM a efectuat în anul 2017 un număr de 912 de acţiuni de control, fiind aplicate 21 de avertismente şi opt amenzi, în cuantum de 55.000 de lei, fiind frecvent constatată nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală. Dintre acţiunile de control pe piaţa serviciilor poştale, 459 au vizat Compania Naţională Poşta Română (CNPR), în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestor controale fiind aplicate patru avertismente, precum şi două amenzi în cuantum total de 25.000 de lei pentru nepredarea către destinatar sau persoană autorizată a trimiterilor poştale cu confirmare de primire (una dintre amenzi), precum şi pentru nerespectarea condiţiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenţă internă (cea de-a doua amendă).

Cea mai mare amendă din piaţă de servicii poştale, în cuantum de 20.000 de lei, a fost aplicată CNPR în luna noiembrie 2017, pentru nerespectarea condiţiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenţa internă. În cazul celorlalti furnizori de servicii poştale, principalele nereguli au fost neinscripţionarea trimiterilor poştale cu data depunerii acestora în reţeaua poştală, modificarea tarifelor încasate între momentul acceptării şi livrării trimiterilor.

În primele trei luni ale acestui an, ANCOM a efectuat 237 de controale pe piaţa comunicaţiilor electronice, a serviciilor poştale şi a echipamentelor radio, în urma cărora a transmis patru notificări şi a aplicat 35 de avertismente şi şase amenzi, în valoare totală de 145.000 de lei. Pe piaţa de comunicaţii electronice, ANCOM a efectuat 195 de acţiuni de control de la începutul anului şi până acum, fiind aplicate patru notificări, 32 de avertismente şi cinci amenzi în cuantum total de 140.000 de lei.

Trei amenzi în valoare totală de 85.000 de lei au fost aplicate Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii SA (SNR), în luna martie, pentru nerespectarea obligaţiilor de acoperire specificate în licenţele de utilizare a frecventelor radio în sistem digital terestru. Pe piaţa serviciilor poştale au fost efectuate 20 de controale, în urma cărora au fost aplicate două avertismente şi o amendă în valoare de 5.000 de lei pentru modificarea tarifului după acceptarea trimiterilor poştale în anumite condiţii.

Pe piaţa echipamentelor radio, ANCOM a efectuat 22 de controale fiind aplicat un avertisment pentru nerespectarea compatibilităţii electromagnetice a unui proiector LED cu senzor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.