Companiile austriece care controlează Asirom, liderul pieţei româneşti a asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), au aprobat marţi o infuzie de capital de 170 milioane de lei, potrivit Profit.ro, printr-o majorare de capital la care acţiunile sunt vândute la un preţ dublu faţă de cel nominal, incluzând şi o primă de emisiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura va trebui să primească avizul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF),

Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) este principalul acţionar al Asirom, cu o deţinere de 86,4%, în timp ce o altă companie austriacă, LVP Holding, are o participaţie de 13,2%, iar în jur de 800 de persoane fizice deţin circa 0,4% din acţiuni.

Majorarea capitalului social se va face prin emisiunea a 849,19 milioane de acţiuni noi, cu un preţ de 20 de bani/acţiune, din care 10 bani reprezintă o primă de emisiune, care ar permite acţionarilor să capitalizeze compania cu 170 milioane lei. 

Conducerea ASF a analizat măsura anunţată de acţionarii Asirom. ”În cazul Asirom se discută doar despre o majorare de capital”, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţi ai ASF.

Asirom a devenit în acest an liderul pieţei RCA, ocupând locul lăsat iber de Astra Asigurări, şi avea o cotă de piaţă de circa 25,84% la finalul lunii martie, potrivit datelor comunicate recent de către ASF.  Vânzările de poliţe RCA ocupă aproape trei sferturi din portofoliul Asirom, care a înregistrat prime brute subscrise pe segmentul RCA de 278,6 milioane lei în primul trimestru.

Datele ASF arată că, pe piaţa RCA, primii cinci jucători aveau 82,8% din piaţă la finalul primului trimestru. După Asirom, principalii jucători erau Carpatica Asig (firmă intrată între timp în procedură de faliment), cu o cotă de piaţă de 19,2%, Euroins (18,6%), City Insurance (11,6%) şi Allianz-Ţiriac (6,9%).

Asirom, alături de City Insurance, Carpatica Asig şi Euroins, aflate deja în atenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru probleme cu banii, au cumulat 76,14% din totalul reclamaţiilor depuse, în primul semestru al acestui an, de şoferii sau de service-urile nemulţumite de serviciile primite.

Pe lângă Asirom, VIG mai controlează în România alte două firme de asigurări, BCR Asigurări de Viaţă şi Omniasig. Săptămâna trecută, grupul austriac a semnat un acord de preluare a AXA Life Insurance, filiala din România a grupului francez AXA, specializată în asigurări de viaţă.

Potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor, Asirom a înregistrat anul trecut pierderi de 50,5 milioane lei (11,22 milioane euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.