Modificarea cotei TVA va influenţa negativ numărul românilor care fac mişcare şi starea de sănătate a populaţiei, arată Asociaţia Română a Industriei Sportului şi Fitnessului, RomaniaActive. Potrivit asociaţiei, peste un milion de români sunt membri ai unei săli de sport, în creştere faţă de nivelul înregistrat înainte de pandemie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Peste 1.000.000 de români sunt membri ai unei săli de sport, în creştere faţă de nivelul înregistrat înainte de pandemie, ceea ce confirmă că investiţiile şi eforturile industriei de fitness de educare generează rezultate. Totuşi, o potenţială creştere anuală de 15% a numărului de români care fac sport ar putea fi redusă la jumătate din cauza adoptării unei cote mai mari de TVA de 19%, cu un puternic impact negativ asupra stării de sănătate a populaţiei şi, prin aceasta, asupra întregii economii”, avertizează Asociaţia Română a Industriei Sportului şi Fitnessului, RomaniaActive.

RomaniaActive îşi exprimă dezacordul şi îngrijorarea cu privire la adoptarea unei cote mai mari de TVA de 19% din 1 ianuarie 2024, care ar anula creşterea din ultimii doi ani, prin care tot mai mulţi români au accesat servicii de health & fitness.

Această reacţie vine în contextul declaraţiilor publice oficiale privind modificările la Codul Fiscal care propun creşterea cotei TVA la 19% pentru industria sportului, sănătăţii şi fitness-ului.

 ”Activitatea fizică, sportul, industria de sănătate şi fitness joacă un rol crucial în promovarea sănătăţii, în prevenirea şi tratarea celor mai des întâlnite boli cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea şi afecţiunile cardiace, dar şi în combaterea sedentarismului, considerat cel mai periculos flagel al timpurilor noastre, accentuat de anii de pandemie şi având consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii fizice şi psihice a populaţiei! Din această perspectivă, impactul majorării TVA-ului asupra companiilor care operează în sport, sănătate şi fitness nu poate fi ignorat. Pe lângă faptul că o creştere a cotei TVA va frâna creşterea sportului şi fitnessului în România, această decizie este opusă trendului general din Europa, unde în multe ţări cotele TVA la fitness sunt în scădere pentru a încuraja stilul de viaţă sănătos al populaţiei şi de a scădea costurile sistemului public de sănătate prin prevenţie”, mai arată asociaţia.

 Pe măsură ce serviciile de sănătate şi fitness vor deveni mai scumpe din cauza TVA-ului mai mare, mai puţini oameni vor fi motivaţi să practice activităţi fizice regulate. Acest  lucru  va  duce inevitabil la o societate mai puţin sănătoasă şi la creşterea cheltuielilor în sistemul public de sănătate, care va deveni o povară pentru întreaga economie a României, spun reprezentanţii RomaniaActive.

“Îndemnăm autorităţile să ia în considerare toate aceste argumente extrem de importante înainte de a lua o decizie privind modificarea cotei TVA pentru industria sportului, sănătăţii şi fitness-ului. Suntem deschişi la dialog şi suntem dispuşi să contribuim cu soluţii constructive care să asigure funcţionarea durabilă a industriei noastre şi să încurajăm cetăţenii să menţină un stil de viaţă sănătos,” a declarat Kent Orrgren, preşedinte al Asociaţiei Române a Industriei Sportului şi Fitnessului, RomaniaActive.

Impactul majorării TVA, cu orice procent mai mare decât cota actuală, va avea consecinţe negative atât asupra populaţiei, cât şi asupra industriei de sport, sănătate & fitness, spune acesta.

”Valoarea estimată a pieţei de fitness este de 350 milioane de euro de euro, uşor peste nivelul pre-pandemic. Creşterea aşteptată în 2023 faţă de 2022 este de 15-20%, astfel încât, în ritmul actual de creştere şi într-un mod predictibil fiscal, valoarea pieţei de fitness se va dubla în următorii 4-5 ani. Totuşi, o creştere a TVA va afecta acest context pozitiv, iar ritmul de creştere al industriei de fitness nu va fi mai mare de 5-7% pe an. În plus, o creştere a cotei TVA ar avea un efect negativ asupra capacităţii operaţionale a companiilor din acest domeniu, atât întreprinderi mici şi mijlocii, cât şi companii mari, care s-ar confrunta cu dificultăţi şi mai grave în desfăşurarea activităţilor  lor  curente  (inclusiv  sistarea definitivă a activităţilor pentru unii operatori)”, arată asociaţia.

Potrivit RomaniaActive, aceste consecinţe negative vor avea un efect de lanţ şi vor influenţa indirect scăderea veniturilor bugetului de stat, concomitent cu creşterea ratei şomajului în România.

“O naţiune sănătoasă şi activă înseamnă o economie sănătoasă. Rolul esenţial al exerciţiului fizic regulat în prevenirea şi tratarea celor mai frecvente afecţiuni cronice este recunoscut şi promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Menţinerea cotelor actuale de TVA oferă industriei de sport & fitness, o industrie vitală pentru sănătatea românilor, oportunitatea de a se dezvolta şi de a avea un impact pozitiv din ce în ce mai puternic asupra populaţiei şi economiei româneşti”, potrivit Asociaţiei Română a Industriei Sportului şi Fitnessului, RomaniaActive.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.