Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor în doi ani de pandemie, în perioada 2020 - 2021, s-au cifrat la 194,5 miliarde lei, arată datele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor în doi ani de pandemie, în perioada 2020 - 2021, s-au cifrat la 194,5 miliarde lei, ceea ce arată sprijinul pe care sectorul bancar l-a oferit pentru dezvoltarea societăţii româneşti. În cei doi ani analizaţi, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de peste 55% din împrumuturi”, arată datele ARB.

Împrumuturile noi acordate de bănci s-au ridicat la 84 miliarde lei în anul 2020, primul an marcat grav de criza de sănătate COVID-19, inclusiv prin lockdown. Acestea se situează puţin peste nivelul creditelor noi accesate în anul 2019, când  volumul acestora a totalizat 83,24 miliarde lei, deşi activitatea băncilor şi a debitorilor s-a desfăşurat în condiţiile restricţiilor impuse în contextul pandemic.

În 2021, al doilea an de pandemie, în care starea de alertă s-a menţinut, s-a înregistrat o creştere cu 31,5% a volumului total al creditelor noi acordate, până la 110,5 miliarde lei, comparativ cu anul 2020, pe fondul acomodării populaţiei şi companiilor la contextul pandemic şi datorită intensificării activităţii faţă de anul precedent.

Astfel, în contextul pandemic, băncile din România au acordat credite în mod susţinut, ca într-o perioadă normală şi pe baze sustenabile. În 2021, ponderea creditelor noi a reprezentat o treime (34%) din soldul creditului neguvernamental de la sfârşitul anului, care s-a cifrat la 324 miliarde lei, conform datelor Băncii Naţionale a României. Această pondere ridicată a împrumuturilor noi în soldul creditului neguvernamental se explică prin scadenţa scurtă a unor împrumuturi, de sub un an, în special pe zona companiilor.

Creditele accesate de firme s-au ridicat la aproape 61 miliarde lei, în 2021, ceea ce înseamnă o creştere de 25,4% faţă de anul precedent. Companiile au accesat în principal credite noi în lei, în proporţie de 66,4% în 2021, restul fiind credite contractate în euro şi dolari.

Anul trecut, populaţia a contractat împrumuturi în valoare de aproape 50 miliarde lei, în creştere cu 40% faţă de anul precedent, ponderea din totalul împrumuturilor noi fiind de 45%. Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de 99,32% în 2021, conducând la eliminarea riscului valutar, potrivit ARB.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.