Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA Romania a crescut în luna mai la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, anunţă asociaţia. Analiştii nu estimează o scădere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni. De asemenea, se aşteaptă o depreciere a leului, pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat fiind de 5,0183 lei pentru un euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 “Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime post- criza Covid-19. Această evoluţie este consistentă cu majorarea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creşterea cererii interne, combinată cu factorii externi va conduce şi la majorarea ratei inflaţiei", spune Adrian Codîrlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte). De asemenea, componenta de condiţii curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte faţă de luna anterioară.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,75%, dar niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanţii la sondaj estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru leu. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro.

84% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei. De asemenea, 60% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor imobiliarelor de tip rezidential (cel mai ridicat procent din ultimul an).

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate intrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna mai 2021 relevă că peste 65% anticipează că acesta se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenţi anticipează impactul până în trimestrul IV al anului 2022.

De asemenea, analiştii financiari estimează că valoarea medie a deficitului bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 6,4%.

În ce priveşte evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021, valoarea medie a anticipaţiilor este +6,1%.

Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.