Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunat luni că societăţile de asigurare au subscris, în primul trimestru al anului, prime brute în valoare de aproximativ 2,53 miliarde lei, în scădere cu 1,45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ciuda acestei scăderi, începutul anului a fost caracterizat de o îmbunătăţire a indicatorilor de solvabilitate pe piaţa asigurărilor, potrivit ASF.

”La sfârşitul primelor trei luni ale anului, toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum şi cerinţele minime de capital (MCR). Ratele SCR şi MCR la nivelul pieţei calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţele de capital şi valoarea totală a necesarului de capital au înregistrat creşteri în trimestrul I 2018, comparativ cu trimestrul I 2017. Rata MCR la nivelul pieţei a înregistrat o creştere cu 5,68%, iar rata SCR, o creştere cu 0,43%”, a anunţat ASF.

Din total, primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au fost, în primul trimestru al anului, de aproape două miliarde lei, cu 1,36% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. Totodată, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă au ajuns la 529 milioane lei, în scădere uşoară (1,7%) faţă de intervalul similar al anului trecut.

În primul trimestru al anului 2018, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise (PBS) a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 30 de societăţi care desfăşurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 martie 2018.

În cazul RCA, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise, în primul trimestru al anului 2018, a atins valoarea de 927 milioane lei, restul până la totalul clasei A10 (965,6 milioane lei) fiind reprezentat de asigurările transportatorilor de marfă.

”Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 19% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, înregistrând valoarea de 589 lei”, se arată în raport.

În primul trimestru din anul 2018, asigurătorii RCA au încheiat un număr de 93.478 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind în valoare de 6,49 milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.