Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) aşteaptă evaluarea finală în cazul a două firme de asigurare aflate în procedura de redresare, Euroins şi City Insurance, şi speră ca acestea să se redreseze din punct de vedere financiar, aşa cum a sperat şi în cazul Astra şi Carpatica, a declarat luni directorul de strategie şi stabilitate financiară al ASF, Valentin Ionescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ASF a decis în cazul Euroins declanşarea procedurii de redresare financiară în octombrie 2015, iar în cazul City, în aprilie 2016. Compania de asigurări Astra a intrat în mod oficial în faliment în data de 28 aprilie, după o decizie definitivă în acest sens a Curţii de Apel Bucureşti, falimentul fiind solicitat de ASF. În iulie 2016, ASF a decis declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii Carpatica Asig prin procedura obişnuită de insolvenţă, precum şi emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului firmei.

Autoritatea speră că Euroins şi City Insurance să se redreseze din punct de vedere financiar, potrivit lui Ionescu.

”La Euroins şi City aşteptăm evaluarea finală. Speranţa moare ultima. Şi la Astra şi Carpatica am sperat ca acţionarii să capitalizeze companiile”, a declarat Ionescu, luni, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

ASF a anunţat în octombrie 2015 că Euroins a intrat în procedura de redresare financiară pe bază de plan, după ce a constatat că managementul a supraevaluat activele şi cheltuielile de achiziţie ale companiei. O lună mai târziu, ASF a anunţat că Euroins România îşi va majora capitalul social cu 400 milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei până la 31 decembrie 2015. În luna aprilie, acţionarii au majorat capitalul cu 200 milioane lei. Acţionarii companiei au fost convocaţi, la finele lunii septembrie, să aprobe o nouă infuzie de capital de 100 milioane de lei.

La începutul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins cererea de anulare înaintată de firma de asigurare City Insurance împotriva decizii emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de declanşare a procedurii de redresare financiară. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Piaţa RCA a fost supusă unor şocuri din 2015 până în prezent, cu jucători importanţi aflaţi fie în insolvenţă, fie în dificultate financiară. Volumul primelor brute subscrise pe piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA în primele şase luni ale acestui an a ajuns la 2,09 miliarde lei (470 milioane euro), după un avans de 33,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Primii trei jucători pe primele şase luni, Asirom, Carpatica şi Euroins, aveau în iunie peste 61% din piaţa RCA, cu un volum al primelor depăşind 1,27 miliarde lei (290 milioane euro).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.