Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole s-a dublat în ultimul an, în judeţul Arad, unde au fost semnate peste 18.000 de contracte, multe dintre achiziţii fiind făcute de către străini, care în acest moment ar controla aproximativ 20 la sută din suprafaţa arabilă a judeţului. Terenuri din zona de şes a judeţului au fost vândute şi cu 12.000 de euro hectarul, iar preţul mediu este de 7.000 de euro în judeţ, cu 15 la sută mai mare decât în 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Arad au declarat, luni, corespondentului News.ro, că de la apariţia Legii 17/2014, care le dă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri în România, peste 35.000 de tranzacţii au fost înregistrate, din care mai mult de jumătate sunt cu cetăţeni străini sau firme din afara ţării.

Din aprilie 2016 şi până la 31 iulie 2017, au fost înregistrare aproximativ 18.000 de tranzacţii, adică mai multe decât în 2014 şi 2015 la un loc (17.000 de tranzacţii în cei doi ani).

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Arad, Ioan Martin, a declarat pentru News.ro că numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole ”a crescut spectaculos”, iar numai săptămâna trecută au fost înregistrate 446 de oferte de vânzare.

”Datele noastre arată un interes mult mai mare pentru achiziţia de terenuri arabile decât în anii precedenţi, ceea ce a dus, inevitabil, la o creştere a preţurilor şi arendelor. Un motiv pentru care se cumpără suprafeţe însemnate îl poate repezenta faptul că subvenţiile acordate de APIA sunt pe un trend ascendent”, a spus Ioan Martin.

Conform sursei citate, preţurile pentru terenurile din zona de şes a judeţului sunt cuprinse între 8.000 şi 12.000 de euro, cele mai scumpe fiind în apropierea municipiului Arad şi în zonele Curtici, Chişineu-Criş şi Sântana.

”Se caută în special suprafeţe care pot fi compactate, pentru a fi lucrate cu resurse mai mici. Sunt căutaţi proprietarii din anumite zone şi se cumpără de la toţi, pentru că încă avem foarte mulţi proprietari cu terenuri mici, de jumătate de hectar sau unu – două hectare. Se vând cel mai bine terenurile plasate lângă şosele, uşor accesibile şi situate la câmpie”, a declarat un agent imobiliar, Marius Igrişan, a cărui firmă a intermediat cu 60 la sută mai multe tranzacţii cu terenuri arabile în ultimele 12 luni faţă de perioada anterioară.

Preţurile cele mai mici sunt în zone deluroase, precum Gurahonţ, unde un hectar costă de la 2.000 de euro până la 5.000 de euro.

În medie, un hectar de teren agricol costă 7.000 de euro în judeţul Arad, în ultimul an fiind înregistrată o creştere de aproximativ 15 procente a preţului, pe fondul numărului mare de tranzacţii.

Date statistice privind suprafeţele deţinute de străini nu există actualizate în ultimul an, însă în aprilie 2016 persoane fizice şi firme din afara ţării aveau în proprietate peste 30.000 de hectare din suprafaţa arabilă de 350.000 de hectare a judeţului Arad. Conform estimărilor, 40.000 de hectare ar aparţine acum străinilor.

Suprafaţa deţinută de străini nu a crescut la fel de mult ca numărul de contracte de vânzare-cumpărare pentru că o mare parte dintre tranzacţii s-au făcut între cetăţeni străini.

În ceea ce priveşte suprafaţa arabilă controlată de străini, având în vedere că ei pot administra terenuri şi fără să fie proprietari, aceasta ar putea ajunge la 70.000 de hectare, adică 20 la sută din terenurile agricole ale judeţului Arad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.