Influenta coaliţie a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, cunoscuţi în mod colectiv sub numele de OPEC+, au optat joi împotriva accentuării oficiale a reducerilor de producţie, dar lidera de facto Arabia Saudită şi-a extins reducerea voluntară a livrărilor de 1 milion de barili pe zi în primul trimestru, în timp ce şi alţi membri au anunţat reduceri suplimentare, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrare ianuarie au scăzut cu 28 de cenţi, sau cu 0,3%, până la 82,82 dolari pe baril. Contractul Brent pe termen de o lună, care a scăzut în această lună cu aproximativ 6%, a expirat joi.

Contractul mai lichid cu livrare în februarie, a scăzut cu 2,05 dolari, sau cu 2,5%, la 83,83 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate au scăzut cu 2,00 dolari, sau cu 2,5%, la 75,86 dolari şi au scăzut cu aproximativ 9% în această lună. Prima de preţ a petrolului Brent faţă de contractele futures WTI din SUA a atins în timpul sesiunii cel mai ridicat nivel din ianuarie.

Deciziile de politici au fost luate într-o întâlnire virtuală amânată de dezacordurile interne cu privire la liniile de bază - nivelurile de la care se stabilesc cotele - ale celor mai mari membri ai grupului OPEC din Africa de Vest, Nigeria şi Angola.

Neînţelegerile au amânat discuţiile programate iniţial să aibă loc în persoană la Viena, în weekendul 25-26 noiembrie.

Liniile de bază din Angola, Nigeria şi Congo rămân în studiu.

Alianţa OPEC+ a instituit deja o reducere de 2 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului 2024, mai mulţi membri ai coaliţiei promiţând în mod voluntar o scădere suplimentară de 1,66 milioane de barili pe zi în aceeaşi perioadă.

Deşi OPEC+ nu a aprobat în mod oficial reducerile de producţie, participanţii de pe piaţă urmăresc posibilitatea unor reduceri voluntare suplimentare anunţate de participanţii cheie la coaliţie.

Deja presa de stat saudită a anunţat că Riadul îşi va prelungi reducerea voluntară de 1 milion de barili pe zi, pe care o are în vigoare din iulie, până la sfârşitul primului trimestru al anului 2024.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak, care reprezintă ţara sa în afacerile OPEC+, a declarat că Moscova va implementa o reducere voluntară a livrărilor cu 300.000 de barili de ţiţei pe zi şi 200.000 de barili pe zi de produse petroliere în aceeaşi perioadă.

Aliat apropiat al Arabiei Saudite, Kuweitul va impune o reducere de 135.000 de barili pe zi în primul trimestru, în timp ce ministerul energiei al Algeriei, ţară membră a OPEC, a declarat că va reduce livrările cu încă 51.000 de barili pe zi. Oman a declarat că va reduce producţia cu 42.000 de barili pe zi în aceeaşi perioadă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.