Apple Watch detectează bătăile neregulate ale inimii, care pot semnala necesitatea de monitorizare a unei probleme grave de ritm cardiac, potrivit datelor unui studiu amplu finanţat de Apple, care demonstrează un posibil rol viitor al tehnologiei dispozitivelor purtabile în domeniul sănătăţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetătorii speră ca tehnologia să contribuie la detectarea timpurie a fibrilaţiei atriale, cea mai comună formă de artimie. Pacienţii cu fibrilaţie atrială netratată au o probabilitate de cinci ori mai mare de a avea un atac vascular cerebral.

Rezultatele celui mai amplu studiu de screening şi detecţie, care a implicat peste 400.000 de utilizatori de Apple Watch invitaţi să participe, au fost prezentate sâmbătă la reuniunea American College of Cardiology din New Orleans.

Dintre cei 400.000 de participanţi, 0,5%, respectiv 2.000 de subiecţi, au primit notificări pentru puls neregulat. Persoanelor respective le-au fost trimişi plasturi ECG, pentru electrocardiogramă, în vederea detectării episoadelor de fibrilaţie atrială.

Pentru o treime dintre cei ale căror ceasuri au detectat un puls neregulat, tehnologia ECG a confirmat că au fibrilaţie atrială, potrivit cercetătorilor.

În cazul a circa 84% dintre notificările de puls neregulat s-a confirmat ulterior că au fost episoade de fibrilaţie atrială, potrivit datelor.

”Medicul poate utiliza informaţiile din studiu, să le combine cu evaluarea sa şi să ia decizii clinice”, a spus medicul Marco Perez, unul dintre coordonatorii studiului, de la Stanford School of Medicine.

Studiul a mai constatat că 57% dintre participanţii care au primit o alertă pe ceas au solicitat un control medical.

Pentru Apple, datele oferă un imbold pentru dezvoltarea tehnologiei în domeniul medical. Noile ceasuri Serie 4, care au fost disponibile pe piaţă după începerea studiului şi nu au fost folosite în cadrul acestuia, au capacitatea de a efectua o electrocardiogramă pentru a detecta problemele cardiace şi din acest motiv au necesitat acordul Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite.

Medicul Deepak Bhatt, cardiolog la Brigham şi la Women’s Hospital în Boston, care nu a fost implicat în studiul clinic, a spus că acesta este important pentru că utilizarea acestui tip de tehnologie va deveni mai răspândită.

Cercetătorii au cerut ca medicii să fie prudenţi atunci când utilizează date ale dispozitivelor de consum la tratarea pacienţilor, dar au spus că acestea au un potenţial extraordinar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.