Apartamentele vechi s-au scumpit, în ultimul an, chiar dacă într-un ritm diferit, atât în Bucureşti, cât şi în Cluj-Napoca şi Timişoara, primele trei cele mai mari pieţe imobiliare ale ţării, pretenţiile crescute ale proprietarilor fiind susţinute de cererea mare, în vreme ce oferta a scăzut, potrivit datelor comunicate, vineri, de portalul imobiliare.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru a ilustra dinamica cerere-ofertă şi impactul acesteia asupra preţurilor, Imobiliare.ro a realizat, în baza datelor obţinute cu ajutorul platformei Analize Imobiliare, o comparaţie între cele mai mari pieţe imobiliare ale ţării – Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Astfel, în present, oraşul de pe Someş este, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai scumpă piaţă rezidenţială a ţării. La finele lunii mai, preţul solicitat de proprietarii din Cluj ajunsese la 1.209 euro pe metru pătrat util,  valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă în mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru pătrat.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Această evoluţie a avut loc în contextul în care, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunţuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% faţă de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere, datele citate arată un salt de 38,4% al numărului de potenţiali cumpărători (cea mai mare creştere dintre cele trei oraşe analizate).

Cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru pătrat util, apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală (noi şi vechi) sunt cu 6,6% mai scumpe faţă de perioada similară a anului trecut, când ajungeau la 1.056 de euro pe metru pătrat.

Acest avans vine pe fondul unei scăderi de 16% a volumului de anunţuri noi de vânzare apărute în piaţă pe segmentul apartamentelor în ianuarie-mai 2016, ccomparativ cu intervalul similar din 2015, în timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, cel mai mare oraş al ţării domină oraşele secundare, având de 5 ori mai mulţi cumpărători decât Clujul sau Timişoara.

Pe categorii de apartamente, 38% dintre bucureşteni vizează locuinţe cu două camere, 31% sunt interesaţi de unităţi cu trei camere, 18% ar opta pentru o garsonieră, 11% pentru patru camere şi 2% pentru cinci camere.

Ca preţ, cea mai mare parte din cerere (47%) este concentrată pe intervalul 50.000-100.000 de euro, segment care a consemnat o creştere de 12,9% în ianuarie-mai 2016 (faţă de anul precedent).

Pe de altă parte, 36% dintre potenţialii cumpărători sunt interesaţi de oferte mai mici de 50.000 de euro (după un avans de 3,6% raportat la 2015). Nu în ultimul rând, segmentul de la 100.000 de euro în sus atrage 17% din cererea actuală de apartamente, după un salt de 26,7% în primele cinci luni din 2016.

Timişoara este singurul oraş în care Indicele Imobiliare.ro a consemnat luna trecută un recul, de 0,7%, coborând astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins în aprilie. Cu toate acestea, preţul mediu solicitat în prezent de vânzători, respectiv 993 de euro pe metru pătrat util, este cu 13,5% mai mare decât cel valabil în urmă cu un an (875 euro pe metru pătrat).

La o diferenţă de 7,3%, Timişoara este singura piaţă dintre cele analizate care a înregistrat o creştere a numărului de oferte noi de vânzare comparativ cu anul trecut. Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, îl depăşeşte însă pe cel al ofertei –  fapt ce explică, cel puţin parţial, evoluţia pozitivă a preţurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.