Deficitul de pe piaţa muncii din IT continuă să se accentueze în Europa de Est, inclusiv în România, în contextul în care tot mai multe companii sunt atrase de costurile mai reduse, potenţialul programatorilor şi regimul de taxare favorabil, iar angajaţii care doar ”vânează bani” au ajuns să reprezinte aproape 25% din total, a declarat, pentru News.ro, fondatorul dezvoltatorului de software B/Programmer, Marius Anghel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimul an, mai muţi antreprenori, în special din domeniul IT, s-au plâns de deficitul tot mai mare de personal, în contextul în care afacerile au crescut exponenţial, iar nevoia accentuate de angajaţi a pus presiune semnificativă pe creşterea salariilor. Marius Anghel a explicat că acest deficit de personal s-a accentuat mai ales în zona Europei de Est, în contextul în care condiţiile favorabile şi costurile mai scăzute au atras tot mai multe companii.

”Pe piaţa muncii, există un deficit, care se acutizează din ce în ce mai mult, pe fondul concentrării activităţii de dezvoltare software, în zona de Est a Europei. Fenomenul are loc din cauza potenţialului programatorilor şi costurilor mult mai scăzute de dezvoltare, favorizat totodată de nivelul de trai şi sistemul de taxare avantajos”, a spus Anghel.

Totodată, Anghel atrage atenţia că sistemul de educaţie din Romania nu merge în acelaşi trend cu pregătirea viitorilor programatori, iar programele de recalificare profesională par sa ocolească acest domeniu de dezvoltare.

”În ultimele două decenii, partea politică ne-a demonstrat că nu reuşeşte să ţină pasul cu transformările şi noile trenduri identificate în această nouă economie, care s-a mutat din mediul fizic, cu care eram obişnuiţi, în mediul virtual. Singura opţiune pentru a menţine şi devolta această atenţie, pe care o au investitorii faţă de Romania, este prin contribuţia companiilor în dezvoltarea de sisteme integrante, ce prezintă un potenţial de integrare la nivel macro si de creare de noi resurse pe piaţa muncii”, a mai spus Anghel.

El a subliniat că, în directia aceasta, B/Programmer a sponsorizat evenimentul EESTEC, dedicat exclusiv tinerilor studenţi talentaţi din acest domeniu, care vor să-şi demonstreze aptitudinile şi să aplice cunoştintele prin realizarea unui proiect cu aplicabilitate în domeniile Machine Learning şi Artifcial Inteligence. Însă, el a atras atenţia asupra celor care sunt interesaţi doar de bani.

”La polul opus faţă de acesti oameni pasionati de lumea digitală există, din pacate, si acei “vânători de bani”, pentru care dezvoltarea software înseamnă doar un venit mai mare. Aceştia nu dezvoltă o pasiune pentru acest domeniu şi nici nu vor să evolueze în acest sens, ci doar în direcţia venitului acumulat”, a spus Anghel.

El a atras atenţia că, din estimările sale, aceşti angajaţi reprezintă un procent destul de mare în piaţa din Romania, aproape 25%.

Proiect pentru Guvernul australian

B/Programmer a fost implicată în dezvoltarea unei platforme software de tip Uber şi Airbnb, în domeniul educaţiei. Aceasta intermediază întregul proces de booking (rezervare – n.r.) între şcoli şi profesori, de la nivelul de filtrare, printr-un proces automatizat, a unui profesor ce îndeplineşte toate criteriile necesare pentru a preda la o anumită clasă, până la partea de remunerare şi feedback ale acesuia.

”În prezent, aplicatia Class Cover este folosită în toate şcolile din Australia şi multe şcoli din Noua Zeelandă şi Singapore, fiind un important stâlp al comunicării şi interacţiunii între şcoli şi profesori. Aplicaţia a adus o valoare foarte mare sistemului educaţional din Australia în ultimii ani, astfel că guvernul din Australia a decis ca această aplicaţia să fie integrată în toate şcolile din continent începand cu prima parte a anului 2018”, a spus Anghel.

Urmatoarele proiecte pe partea de dezvoltare software vor viza două segmente: work collaboration (colaborare în derularea de activităţi – n.r.) si sharing economy. Primul proiect implică dezvoltarea unei platforme de management proiect şi colaborare pe task-uri, cu aplicabilitate indiferent de domeniul de activitate al potenţialilor clienţi.

”Un plus pe care îl adăugăm în acest tip de aplicaţii va fi integrarea cu partea financiară şi bugetele alocate precum şi mecanisme de machine learning şi inteligenţă artificială cu aplicabilitate pe implicare resurse şi sharing ale acestora între proiecte sau poate chiar între clienţii care doresc o colaborare mediată de platformă în acest sens”, a spus Anghel.

Al doilea vizează crearea unei platforme care ar pune la dispoziţie clientului posibilitatea de a-şi crea un business de tip sharing (de exemplu car sharing, property sharing, goods sharing) doar prin alegerea unui concept şi a unui template pus la dispoziţie de către aplicaţie, potrivit lui Anghel.

”Astfel, se vor deschide porţile efectiv oricărui business care are o idee cu aplicabilitate practică, dar care nu dispune de puterea financiară pentru realizarea unui astfel de produs”, a spus antreprenorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.