Anthropic, companie susţinută de Google, a lansat luni Claude 3, o suită de modele de inteligenţă artificială despre care spune că sunt cele mai rapide şi mai puternice de până acum, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile instrumente se numesc Claude 3 Opus, Sonnet şi Haiku.

Compania a spus că cel mai capabil dintre noile modele, Claude 3 Opus, a depăşit GPT-4 al OpenAI şi Gemini Ultra ak Google la testele de referinţă din industrie, cum ar fi cunoştinţe la nivel de licenţă, raţionament la nivel de absolvent şi matematică de bază.

Este prima dată când Anthropic oferă suport multimodal.

Utilizatorii pot încărca fotografii, diagrame, documente şi alte tipuri de date nestructurate pentru analiză şi răspunsuri.

Celelalte modele, Sonnet şi Haiku, sunt mai compacte şi mai puţin costisitoare decât Opus. Sonnet şi Opus sunt disponibile în 159 de ţări începând de luni, în timp ce Haiku va fi disponibil în curând, potrivit Anthropic.

Compania a refuzat să precizeze cât a durat să-l antreneze pe Claude 3 sau cât a costat, dar a spus că companii precum Airtable şi Asana au ajutat A/B să testeze modelele.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, Anthropic era văzut ca un startup promiţător de AI generativă, fondat de foşti directori de cercetare ai OpenAI.

Compania a finalizat rundele de finanţare din seriile A şi B, dar a lansat doar prima versiune a chatbot-ului său, fără acces pentru consumatori sau prezenţă publică.

 Douăsprezece luni mai târziu, este unul dintre cele mai populare startup-uri AI, cu susţinători printre care Google, Salesforce şi Amazon şi un produs care concurează direct cu ChatGPT, atât în lumea întreprinderilor, cât şi în lumea consumatorilor.

În ultimul an, startup-ul a încheiat cinci tranzacţii de finanţare diferite, în valoare totală de aproximativ 7,3 miliarde de dolari.

Domeniul AI generativ a explodat în ultimul an, cu un record de 29,1 miliarde de dolari investiţi în aproape 700 de tranzacţii în 2023, o creştere cu peste 260% a valorii tranzacţiilor faţă de un an mai devreme, potrivit PitchBook.

Academicienii şi cei interesaţi de etică şi-au exprimat îngrijorări semnificative cu privire la tendinţa tehnologiei de a propaga părtinire, dar chiar şi aşa, ea a ajuns rapid în şcoli, călătorii online, industria medicală, publicitate online şi multe altele.

Între 60 şi 80 de persoane au lucrat la modelul de bază AI, în timp ce între 120 şi 150 de persoane au lucrat la aspectele tehnice ale acestuia, a declarat cofondatorul Anthropic Daniela Amodei, pentru CNBC, într-un interviu.

Pentru ultima iteraţie a modelului AI, o echipă de 30 până la 35 de oameni a lucrat direct la el, cu aproximativ 150 de persoane care îl susţin, a declarat Amodei pentru CNBC în iulie.

Anthropic a spus că Claude 3 poate rezuma până la aproximativ 150.00 de cuvinte sau o carte considerabilă (gândiţi-vă: în jurul intervalului de lungime a ”Moby Dick” sau ”Harry Potter şi Talismanele Morţii”). Versiunea sa anterioară putea rezuma doar 75.000 de cuvinte.

Utilizatorii pot introduce seturi mari de date şi pot cere rezumate sub forma unei note, scrisori sau povestiri.

ChatGPT, prin contrast, poate gestiona aproximativ 3.000 de cuvinte.

Amodei a mai spus că Claude 3 are o mai bună înţelegere a riscului în răspunsuri decât versiunea anterioară.

”În încercarea noastră de a avea un model extrem de inofensiv, Claude 2 refuza uneori exagerat”, a spus Amodei pentru CNBC. „

Claude 3 are o înţelegere mai nuanţată a solicitărilor, potrivit Anthropic.

Multimodalitatea sau adăugarea de opţiuni precum capabilităţi foto şi video la AI generativă, fie că le încărcaţi singur sau le creaţi folosind un model AI, a devenit rapid unul dintre cele mai populare cazuri de utilizare din industrie.

”Lumea este multimodală. Dacă te gândeşti la felul în care noi, ca oameni, procesăm lumea şi ne interacţionăm cu lumea, vedem lucruri, auzim lucruri, spunem lucruri – lumea este mult mai mare decât textul. Aşadar, pentru noi, a părut întotdeauna incomplet ca textul şi codul să fie modalităţile unice, interfeţele unice pe care le-am putea avea pentru cât de puternice sunt aceste modele şi ce pot face”, a declarat COO OpenAI Brad Lightcap pentru CNBC, în noiembrie.”

Dar multimodalitatea şi modelele AI din ce în ce mai complexe conduc, de asemenea, la mai multe riscuri potenţiale.

Google a scos recent offline generatorul de imagini AI, parte din chatbot-ul său Gemini, după ce utilizatorii au descoperit inexactităţi istorice şi răspunsuri îndoielnice, care au circulat pe scară largă pe reţelele sociale.

Claude 3 al Anthropic nu generează imagini; în schimb, permite utilizatorilor doar să încarce imagini şi alte documente pentru analiză.

”Desigur, niciun model nu este perfect şi cred că este un lucru foarte important de spus dinainte”, a declarat Amodei pentru CNBC. „Am încercat cu multă sârguinţă să facem din aceste modele cât mai capabile şi cât mai sigure posibil. Desigur, vor exista locuri în care modelul încă mai inventează ceva din când în când.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.