Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi un regulament pentru racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, prin care se reduce timpul efectiv de punere în funcţiune a racordării la sistemul de distribuţie, dar şi costul racordării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În contextul evoluţiilor cadrului legislativ naţional, ANRE se află într-un proces de actualizare şi revizuire a cadrului legal necesar desfăşurării activităţilor în sectorul gazelor naturale şi este necesară iniţierea demersurilor privind crearea noului cadru de reglementare privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor natural”, a informat miercuri autoritatea, într-un comunicat.

Regulamentul stabileşte etapele şi condiţiile de racordare a solicitanţilor la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, printr-un proces unitar, transparent şi nediscriminatoriu şi se aplică de către operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, de operatorii economici autorizaţi de ANRE în relaţia cu solicitanţii care doresc racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale sau modificarea instalaţiei de racordare, precum şi de verificatorii de proiecte atestaţi ANRE care doresc să verifice documentaţiile tehnice/proiectele tehnice aferente racordării, extinderii şi/sau a redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuţie a gazelor naturale, după caz.

Regulamentul urmăreşte reducerea timpului de realizare şi de punere în funcţiune a racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, precum şi reducerea costului racordării şi de realizare a extinderii şi/sau redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuţie a gazelor naturale prin prisma introducerii competiţiei între operatorii economici autorizaţi ANRE, aleşi de solicitanţi.

De asemenea, cererile de racordare şi documentele pot fi depuse prin e-mail, fax, poştă sau personal la sediul operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale.

Regulamentul permte şi monitorizarea de către ANRE a activităţii operatorilor de distribuţie a gazelor naturale, a operatorilor economici autorizaţi ANRE precum şi a verificatorilor de proiecte atestaţi ANRE care prestează în cadrul procesului de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale etc.

Regulamentul permite totodată creşterea competitivităţii în ceea ce priveşte modul de realizare a racordării, a extinderii şi/sau redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuţie a gazelor naturale prin reducerea timpilor de realizare.

”Acesta instituie posibilitatea realizării activităţilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor din sistemul de distribuţie a gazelor naturale prin intermediul operatorilor economici autorizaţi ANRE, precum şi de verificare a documentaţiilor tehnice/proiectelor tehnice de verificatori de proiecte atestaţi ANRE, în regim concurenţial, fără o limitare a accesului pe piaţa a acestor tipuri de lucrări”, spun oficialii ANRE.

Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale va intra în vigoare la data abrogării dispoziţiilor privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1043/2004 pentru aprobarea regulamentului privind accesul la sistemul naţional de transport al gazelor naturale, a regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi a regulamentului privind accesul la conductele de alimentare din amonte, cu modificările şi completările ulterioare

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.