Angajaţi ai Facebook au criticat pe Twitter decizia directorului general al companiei, Mark Zuckerberg, de a nu sancţiona comentariile provocatoare ale preşedintelui Donald Trump faţă de protestele din SUA, lăudând în schimb Twitter pentru că a luat măsuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mulţi angajaţi ai unor companii din sectorul tehnologiei, între care Facebook, Google, parte a grupului Alphabet, şi Amazon.com, s-au implicat activ în probleme de justiţie socială, în ultimii ani, cerând angajatorilor lor să ia măsuri şi să îşi schimbe politicile.

Chiar şi aşa, criticile exprimate în timpul weekendului au marcat un caz rar de angajaţi de nivel înalt care îşi critică directorul general, cel puţin trei din şapte postări critice văzute de Reuters provenind de la persoane care se recomandă a fi directori de rang înalt.

“Mark greşeşte şi voi încerca în cel mai vocal mod să îl fac să se răzgândească”, a scris pe Twitter Ryan Freitas, director pentru proiectare de produs la Facebook News Feed. El a adăugat că a mobilizat peste 50 de persoane care gândesc la fel ca el pentru a susţine o schimbare internă.

Jason Toff, director pentru gestionare de produs, a scris într-un tweet: ”Lucrez la Facebook şi nu sunt mândru de modul în care ne prezentăm. Majoritatea colegilor cu care am vorbit simt la fel. Ne facem vocea auzită”.

”Recunoaştem durerea pe care o simt acum mulţi oameni, în special comunitatea de culoare”, a scris un purtător de cuvânt al Facebook, Andy Stone, într-un text, referindu-se la angajaţii companiei.

”Încurajăn angajaţii să vorbească deschis atunci când nu sunt de acord cu conducerea. În condiţiile în care avem în faţa noastră decizii dificile, vom continua să obţinem opiniile lor cinstite”, a mai spus acesta.

Vineri, Twitter a marcat cu un avertisment un tweet al preşedintelui Trump, în care acesta a inclus fraza ”când încep jafurile, încep şi împuşcăturile”. Potrivit Twitter, mesajul încalcă regulile referitoare la glorificarea violenţei, dar mesajul a fost permis totuşi ca excepţie de utilitate publică.

În Statele Unite au izbucnit proteste la nivel naţional în urma morţii unui bărbat de culoare,  George Floyd, în timp ce se afla în custodia poliţiei din Minneapolis, lunea trecută. Imaginile de la camerele de supraveghere din zonă arată cum un ofiţer alb apasă cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, timp de aproape nouă minute, înainte ca acesta să moară.

Facebook a refuzat să ia măsuri împotriva aceluiaşi mesajal lui Trump, Zuckerberg afirmând vineri, într-o postare pe Facebook, că, deşi consideră că remarcile sunt ”profund ofensatoare”, nu încalcă politica reţelei de socializare împotriva incitării la violenţă şi că oamenii trebuie să ştie dacă guvernul intenţionează să desfăşoare forţe.

În postare, Zuckerberg, care a încercat săptămâna trecută să se distanţeze de conflictul dintre preşedinte şi Twitter, a mai spus că Facebook a fost în contact cu Casa Albă, pentru a-şi explica politicile. Facebook a confirmat ulterior o informaţie publicată de site-ul de ştiri Axios, referitoare la o convorbire telefonică între Zuckerberg şi Trump.

Dar unii angajaţi nemulţumiţi ai Facebook au lăudat în mod direct reacţia Twitter.

“Respect pentru integritatea echipei @Twitter, pentru că a marcat mesajul”, a scris David Gillis, director pentru design de produs.

Într-un tweet lung, Gillis a spus că înţelege logica deciziei Facebook, dar că ”Cred că ar fi fost corect pentru noi să facă o excepţie în spiritul politicii”, care să ţină mai mult cont de context.

Jason Toff este unul dintre angajaţii Facebook care a organizat o strângere de fonduri pentru grupuri de justiţie socială din Minnesota.

Zuckerberg a afirmat într-o postare publicată luni că Facebook va contribui cu alte 10 milioane de dolari la cauze de justiţie socială.

”Să oferi o platformă pentru incitarea la violenţă şi răspândirea de dezinformări este inacceptabil, indiferent despre cine este vorba şi dacă are valoare de ştire”, a scris un alt manager al Facebook, Andrew Crow, director pentru design pentru produsul Portal al companiei. ”Nu sunt de acord cu poziţia lui Mark şi voi face eforturi pentru schimbări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.