Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat vineri că a lansat în consultare publică un proiect de decizie care actualizează modul de stabilire a tarifului de utilizare a spectrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere că Autoritatea urmează să organizeze o procedură de selecţie pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestră (T-DAB) în acest an, proiectul supus consultării publice propune stabilirea tarifului de utilizare a spectrului care va fi achitat de către titularii drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio destinate furnizării acestor servicii”, se arată în comunicat.

Tariful de utilizare propus ţine cont de natura serviciului ce urmează a fi furnizat, luându-se în considerare şi faptul că într-un canal de televiziune de 7 MHz se pot introduce 4 blocuri de T-DAB, potrivit ANCOM. O altă modificare propusă se referă la modificarea tarifului de utilizare a spectrului din serviciile mobil maritim, mobil aeronautic şi a tarifului pentru serviciul de radiodeterminare.

”În prezent, navele şi aeronavele, şi implicit staţiile radio de la sol, respectiv coastă, au un set bine definit şi dedicat de benzi de frecvenţe, special rezervat, indiferent de echiparea concretă a navei sau aeronavei. În acest context, nu se mai justifică existenţa unei diferenţieri între diferitele tipuri de nave, respectiv aeronave, pe criterii legate de echipare sau de ruta de navigaţie”, se arată în comunicat.

ANCOM propune modificarea sistemului de tarifare a componentelor terestre complementare (CGC) asociate sistemelor de comunicaţii electronice prin satelit din benzile 1980-2010 MHz/2170-2200 MHz în funcţie de numărul şi amplasarea staţiilor de bază CGC.

”Astfel, cei doi operatori selectaţi de către Comisia Europeană, Inmarsat Ventures Ltd şi Echostar Mobile Ltd, vor putea opta între un tarif în funcţie de numărul şi amplasarea staţiilor de bază CGC sau în funcţie de banda de frecvenţe utilizată la nivel naţional. Tariful pe staţie de bază CGC propus a fost determinat în funcţie de raza zonei de serviciu şi de rangul localităţii aflate în vecinătate la o distanţă mai mică de 12 km”, se arată în comunicat.

Pentru tariful de utilizare a spectrului destinat transmisiilor temporare/ocazionale de programe audiovizuale prin satelit, realizate de către persoane fizice sau juridice străine, ANCOM propune o diminuare cu 20% a nivelului din prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.