Anul trecut au avut loc 279 de incidente cu impact semnificativ asupra securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, care au afectat în total 12,2 milioane de conexiuni de internet, telefonie mobilă şi programe TV, de aproape două ori mai multe faţă de 2015, potrivit unui raport publicat luni de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o conexiune este ataşat un terminal sau mai multe, astfel că numărul sistemelor afectate de aceste incidente este mai mare de 12 milioane.

Cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative raportate către ANCOM anul trecut au fost cele de servicii de voce pentru telefonia mobilă, 5,64 milioane, reprezentând 46,2% din total. Urmează serviciile de internet mobil, cu 5,04 milioane (41,3% din total) de conexiuni afectate, telefonie fixă cu 570.079 (4,8%) şi internetul fix cu 476.252 de conexiuni (3,9%), cele mai puţine fiind cele de retransmisie a programelor de radio şi televiziune, 454.407 (3,7%).

Cele mai multe dintre incidentele raportate în 2016, 219 (78,5%) au afectat serviciile de internet mobil, urmate de serviciile de telefonie mobilă, 214 incidente (76,7%).

Potrivit datelor ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ a afectat în medie 47.859 de conexiuni, de peste două ori mai multe faţă de anul 2015. Durata medie a unui incident semnificativ a fost de aproximativ 7,5 ore.

Cele mai multe incidente majore au avut loc în Bucureşti-Ilfov, 35, urmat de judeţele Constanţa (32 de incidente), Teleorman (30) şi Călăraşi (28). Cele mai puţine incidente au avut lor în Satu Mare (6), Tulcea (7), Vrancea (8), Galaţi, Brăila şi Covasna (cu câte 9).

Potrivit raportului, 66% dintre incidente au fost cauzate de factori externi precum întreruperea alimentării cu energie electrică sau secţionarea fibrei optice. Totodată, 27% dintre incidente au fost cauzate de erori de sistem (software sau hardware), iar 7% dintre incidente au fost cauzate de erori umane şi fenomene naturale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.