Implementarea tehnologiei 5G în România va crea peste 252.000 de locuri de muncă şi va aduce beneficii estimate la 4,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE), în contextul în care obiectivul este acela de a fi lansate în 2020 primele servicii 5G, se arată într-un document lansat miercuri în consultare publică de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde euro şi 2,4 milioane locuri de muncă; doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro şi respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă”, se arată în document.

Totodată, patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) vor avea beneficii estimate la 62,5 miliarde euro anual, la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit CE.

”Guvernul României îşi pune instituţiile şi mecanismele în mişcare, în slujba angajamentului de a facilita introducerea noii tehnologii în România, astfel încât 5G să fie lansate în anul 2020, iar în perspectiva anului 2030 să avem comunicaţii de calitate 5G peste tot în România”, se arată în document.

Însă, pentru realizarea obiectivelor propuse, necesarul de investiţii este de 2,3 miliarde de euro în România, în timp ce, la nivelul UE, acesta poate ajunge la 58 miliarde de euro.

”Utilizând drept model tiparele dezvoltărilor precedente şi sub rezerva caracterului mai degrabă indicativ al cifrelor, la nivelul Uniunii Europene se estimează un necesar de investiţii în 5G de 56-58 miliarde euro la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiţie medie de 145 euro/utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G şi cu 20% mai mult decât 3G (după deflatare). Pentru România, acelaşi studiu prognozează un necesar de investiţii în 5G de 2,3 miliarde de euro”, se arată în document.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.