Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, joi, că a agreat, în cadrul Consiliului Consultativ desfăşurat în data de 3 decembrie, decizia care stabileşte condiţiile tehnice referitoare la utilizarea reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice şi conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conectarea între Sistemul RO-ALERT şi reţelele operatorilor se va realiza în două puncte şi anume, în cele două sedii ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din Bucureşti şi Braşov.

”În cazul în care intervin modificări cu privire la amplasamentele în care se realizează conectarea, după primirea unei notificări oficiale din partea STS, furnizorii au obligaţia ca, în termen de 6 luni, să realizeze conectarea reţelelor proprii cu Sistemul RO-ALERT în noul amplasament. Conectarea Sistemului RO-ALERT în cele două puncte se realizează la o capacitate de minim 100Mbps. Mai mult, fiecare operator asigură suplimentar o legătură de nivel 2 (Layer 2) cu o capacitate de transfer de date de minim 1Mbps cu fiecare dintre cele două amplasamente ale Sistemului RO-ALERT”, se arată în comunicat.

Obligaţiile furnizorilor de telefonie mobilă cu privire la distribuirea mesajelor RO-ALERT

Operatorii au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura distribuirea în cel mai scurt timp posibil a mesajelor RO-ALERT către telefoanele mobile aflate în zonele afectate.

”Distribuirea mesajelor de către furnizori se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de Sistemul RO-ALERT din cadrul reţelelor proprii în toate tehnologiile disponibile”, se arată în comunicat.

Având în vedere că avertizările publice trebuie să ajungă către toţi utilizatorii finali aflaţi în zonele geografice afectate de situaţii de urgenţă, în acest sens fiind importantă cunoaşterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite STS un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule în maxim 3 minute de la transmiterea mesajului de alertare, potrivit ANCOM.

În situaţia apariţiei unor disfuncţionalităţi privind distribuirea mesajelor RO-ALERT, decizia prevede un termen maxim de 8 ore pentru remedierea disfuncţionalităţilor elementelor de tip controller, respectiv un termen maxim de 24 de ore pentru remedierea disfuncţionalităţilor care vizează celulele radio. Operatorii trebuie să aibă un punct dedicat de suport tehnic, operaţional non-stop.

”Operatorii au obligaţia de a pune la dispoziţia STS, în timp real, date cu privire la starea tuturor celulelor radio din reţelele proprii, luând în considerare capabilităţile celor mai noi tehnologii disponibile în reţea şi vor anunţa STS în cazul în care vor fi efectuate lucrări de mentenanţă care au potenţial să afecteze distribuirea mesajelor RO-ALERT, cu cel puţin 24 de ore înainte de demararea acestora”, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.