Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat miercuri că au fost actualizate prevederile în domeniul echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice, inclusiv prevederile privind măsurătorile de radiaţii electromagnetice neionizante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În contextul dezvoltărilor rapide ce caracterizează capabilităţile tehnice ale echipamentelor destinate serviciilor de comunicaţii electronice, a fost actualizată legislaţia cu privire la compatibilitatea electromagnetică şi punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio. În acest sens, au fost actualizate prevederile privind măsurătorile de radiaţii electromagnetice neionizante, au fost definite echipamentele destinate să producă perturbaţii electromagnetice şi au fost actualizate şi clarificate atribuţiile de supraveghere şi control ale ANCOM şi ANPC. Astfel, s-a creat şi cadrul legislativ necesar pentru colaborarea cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică pentru identificarea persoanelor care comercializează online echipamente neconforme, activităţi care au căpătat amploare în ultimul timp şi care nu erau în sfera noastră de competenţă”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Noul document legislativ impune în sarcina titularilor de licenţe de utilizare a spectrului de frecvenţe radio să transmită, la solicitarea ANCOM, în cazul staţiilor de radiocomunicaţii/emisie amplasate în intravilanul localităţilor şi în exteriorul clădirilor, rezultatele măsurării radiaţiilor electromagnetice neionizante în care să indice valoarea câmpului electromagnetic cumulat în amplasamentul vizat, realizate în conformitate cu recomandările Comitetului pentru Comunicaţii Electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene pentru Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT) relevante.

”Cu titlu de noutate, dispoziţiile legislative ce privesc compatibilitatea electromagnetică au fost completate prin introducerea definiţiei echipamentelor destinate să producă perturbaţii electromagnetice, cunoscute şi sub numele de jammere (non-radio). În această categorie intră orice aparat proiectat şi fabricat cu intenţia de a produce perturbaţii electromagnetice, astfel încât să degradeze funcţionarea altor echipamente, în România fiind interzise fabricarea, importul, deţinerea, publicitatea, comercializarea, punerea în funcţiune sau utilizarea acestora”, precizează ANCOM.

În acelaşi timp, au fost actualizate şi clarificate atribuţiile de supraveghere şi control pe piaţa echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice ale ANCOM şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Conform noilor prevederi legislative, aceste instituţii pot solicita Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, în cazul domeniilor şi subdomeniilor .ro, transmiterea datelor sau a informaţiilor care pot conduce la identificarea persoanelor care comercializează echipamente radio/aparate prin mijloace electronice. De asemenea, conform noilor reglementări, aceste instituţii au acum şi competenţa de a decide confiscarea jammerelor.

Au fost revizuite şi obligaţiile operatorilor economici implicaţi în lanţul de aprovizionare ori de distribuţie a aparatelor sau echipamentelor radio.

În ceea ce priveşte documentele pe care operatorii economici trebuie să le pună la dispoziţia autorităţilor de supraveghere a pieţei pentru a demonstra conformitatea aparatului sau echipamentului radio cu prevederile legale, acestea pot fi şi în limba engleză.

Nerespectarea prevederilor acestor acte normative se sancţionează de către organismele abilitate cu amenzi cuprinse între 500/2.500 de lei şi 50.000 de lei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.