Apetitul românilor pentru destinaţiile externe este mare, în ciuda temperaturilor ridicate din această vară, arată Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Potrivit asociaţiei, incendiile au provocat daune economice foarte mari, dar în majoritatea cazurilor nu au afectat zonele turistice aflate în preferinţele românilor. Asociaţia citează un studiu efectuat pe baza datelor BNR, potrivit căruia suma cheltuită de români pe vacanţe în străinătate ar putea ajunge la 6 miliarde de euro până la final de an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aşa cum o indică un studiu recent, efectuat pe baza datelor BNR, potrivit căruia suma cheltuită de români pe vacanţe în străinătate ar putea ajunge la 6 miliarde de euro până la final de an, apetitul românilor de a călători este foarte mare, mai ales că în acest an nicio destinaţie importantă nu mai impune restricţii. Presa naţională şi internaţională a relatat, luna aceasta, despre incendiile de pădure din state mediteraneene, populare în rândul românilor, precum Grecia, Croaţia, Spania sau Franţa. Astfel de incendii nu reprezintă o noutate, datorită faptului că vara sunt înregistrate temperaturi foarte ridicate în aceste ţări”, arată ANAT.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) şi mai multe agenţii membre au luat legătura cu turiştii, dar şi cu partenerii din aceste ţări (hotelieri, agenţi de turism), care au transmis un mesaj liniştitor privind destinaţiile turistice către care se îndreaptă românii.

"Este o realitate că incendiile au provocat daune economice foarte mari, dar în marea majoritate a cazurilor nu au afectat zonele turistice aflate în preferinţele românilor. Mulţi operatori locali, dar şi autorităţi din aceste ţări au transmis că, dimpotrivă, turiştii sunt aşteptaţi, astfel contribuind şi la sprijinirea destinaţiilor. Fireşte, incendii pot izbunci oriunde şi în orice ţară. Grecia a fost, din păcate, mult mai afectată de incendii în alţi ani. În acest an, până în prezent incendiile au afectat 500 de hectare în această ţară, însă, anul trecut au fost afectate 103.000 de hectare. În acest an au fost afectate în special regiuni din sudul Greciei (Peloponez), de lângă Atena şi din insula Lesbos. Însă majoritatea românilor optează pentru Halkidiki, Riviera Olimpului, Paralia Katerini, Thassos, Rhodos, Creta, Skiathos, Mykonos, Zakynthos, Corfu, Lefkada, zone neafectate de incendii”, mai arată ANAT.

Potrivit ANAT, în prezent nu există renunţări din partea turiştilor pentru ţările afectate de incendii.

"Oricum, agenţiile de turism îşi informează permanent clienţii în legătură cu siguranţa destinaţiei alese, de cele mai multe ori având la faţa locului, pe lângă parteneri, şi reprezentanţi direcţi. Autorităţile locale şi naţionale ale acestor ţări intervin, din ce am observat, cât se poate de rapid pentru a neutraliza aceste incendii. De asemenea, agenţiile au grijă de turist şi comunică de fiecare dată când este nevoie cu acesta. Touroperatorii au reprezentanţi în aeroporturile de unde operează curse charter, care îndrumă turiştii şi îi anunţă în timp util, la orice oră din zi şi din noapte, dacă sunt întârzieri. De altfel, turiştii preferă, pentru destinaţiile clasice, pachetele turistice operate cu curse charter, avantajul acestora fiind că avioanele sunt închiriate de către touroperatori iar cursele sunt ”point to point”, fără conexiuni”, spun reprezentanţii ANAT.

La ora actuală, principalele destinaţii externe mediteraneene ale românilor sunt Grecia, Turcia, Egipt, Italia, Spania, Croaţia, Muntenegru, Franţa, Malta, Tunisia şi Cipru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.