Volumul investiţiilor imobiliare va depăşi în acest an 1,1 miliarde de euro, în condiţiile în care tranzacţii de peste 700 milioane de euro sunt în prezent deja semnate sau în proces de due dilligence, arată firma de consultanţă JLL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piaţa imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacţiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările iniţiale”, arată JLL.

Volumul tranzacţiilor înregistrat anul trecut a fost influenţat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenţi la investiţiile pe care le fac în România.

”În ultima perioadă am reuşit să convingem tot mai mulţi investitori internaţionali să se uite la România şi acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de trazacţii care au fost securizate deja şi care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacţii de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depăşească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor 6 ani”, a declarat Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România.

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă şi în evoluţia yieldurilor în ultimele 12 luni, care au scăzut cu 25 de puncte de bază pe segmentele de birouri şi industrial, până la 7%, respectiv 8%. Tendinţa va continua şi în acest an şi este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune.

Preţurile de pe piaţa locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu cele din regiune

”Diferenţele de randament dintre România şi Polonia sau Cehia ajung până la 275 puncte de bază pentru proprietăţi comparabile, ceea ce înseamnă că preţurile de pe piaţa locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investiţiile în România tot mai atractive”, a explicat Andrei Văcaru.

Având în vedere tranzacţiile în curs, reprezentanţii JLL reconizează în 2020 o revenire în forţă a Bucureştiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiţii, faţă de 48% anul trecut. Oraşele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere deoarece există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent.

”În 2020, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare. Mai mult, ne aşteptăm la o creştere a ponderii în total tranzacţii spre 80%, de la 60% anul trecut. De remarcat, evoluţia sectorului hotelier, care devine din ce în ce mai activ şi unde ne aşteptăm şi în 2020 la noi tranzacţii în contextul în care în ultimii 3 ani au fost închise nu mai puţin de 11 vânzari de hoteluri, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele secundare”, arată analiştii.

Compania de consultanţă imobiliară JLL a fost implicată în 2019 în tranzacţii de peste 325 milioane euro.

Cele mai importante proiecte în care JLL a furnizat servicii de consultanţă în 2019 reprezentând vânzătorii sunt The Office (cea mai mare vânzare a unui proiect de birouri din afara Bucureştiului), Promenada Târgu Mureş şi vânzarea unei clădiri emblematice din Bucureşti, palatul Oscar Mausgch (BCR) din Piaţa Universităţii.

De asemenea, analiza provenienţei capitalului alocat pentru achiziţii de proprietăţi in Romania arată o continuare a diversificării investitorilor. Anul trecut, activele locale au atras capital sud-african, românesc, american, maghiar şi din Orientul Mijlociu, iar în acest an, ne aşteptăm ca Europa de Vest şi Israelul să reprezinte principalele surse.

Morgan Stanley, Indotek, CFH şi White Star sunt printre investitorii noi care au realizat achiziţii in 2019 în România.

Volum record al tranzacţiilor imobiliare în Europa Centrală şi de Est

Şi la nivel regional, anul 2020 se preconizează a fi unul de referinţă, după ce în 2019 volumul a atins un record absolut, cu un volum de aproape 14 miliarde de euro.

Cu peste 55% din totalul tranzacţionat şi pe fondul creşterii activităţii investitorilor din Europa, Polonia şi-a menţinut poziţia dominantă în 2019. Pe poziţia a doua în regiune s-a poziţionat Cehia, cu 22% din total.

De remarcat diferenţele dintre sursele de capital în ţările din regiune. În vreme ce Polonia are foarte puţini investitori locali, iar cei din Europa deţin o cotă de aproximativ 50%, în Ungaria capitalul local a generat 80% din tranzacţii, iar în Cehia 40%.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clienţilor care doresc să obţină valoare adăugată prin deţinerea, închirierea sau investiţiile în proprietăţi imobiliare. Înregistrând venituri anuale globale de 6,7 miliarde dolari SUA, JLL activează în 300 de sucursale în 80 de ţări şi înglobează circa 92.000 de angajaţi în întreaga lume.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.