Compania rusă de energie Novatek este probabil să reia în mare parte operaţiunile la complexul său de procesare de GNL Ust-Luga şi la terminalul de la Marea Baltică în câteva săptămâni, în urma unui presupus atac ucrainean cu dronă care a perturbat fluxurile de GNL în Asia, au declarat luni analişti citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reducerea livrărilor din Rusia, după temerile de perturbare a exporturilor europene de naftă către Asia din cauza atacurilor grupului Houthi asupra navelor din Marea Roşie, provoacă creşterea preţurilor naftei şi a marjelor de rafinare în Asia.

Marja de profit pentru producerea naftei în Asia a crescut luni cu aproximativ 6 dolari, până la 91,70 dolari pe tonă, faţă de ţiţeiul Brent, după patru sesiuni consecutive de pierderi.

Novatek a declarat duminică că a fost forţată să suspende unele operaţiuni la uriaşul terminal de export de combustibil din Marea Baltică şi ”procesul tehnologic” din complex din cauza unui incendiu, declanşat de ceea ce presa ucraineană a spus că a fost un atac cu dronă.

Ziarul Kommersant a mai spus luni, citând autorităţile locale, că două rezervoare de stocare şi o staţie de pompare au fost avariate în urma incidentului.

”Credem că uzina va reveni la o capacitate semnificativă în câteva săptămâni sau, în cel mai rău caz, luni”, au declarat analiştii de la firma de brokeraj BCS din Moscova, într-o notă.

Novatek a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că armata rusă şi alte agenţii guvernamentale iau măsurile necesare, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, după presupusul atac cu dronă ucraineană asupra terminalului.

Complexul primeşte de la uzina Novaket Purovsky din Siberia de Vest condensat de gaz, un tip de petrol uşor, pentru procesarea a aproximativ 7 milioane de tone pe an, pentru producţia ulterioară de produse petroliere, cum ar fi nafta, combustibil pentru reacţie şi motorină.

Analiştii au mai spus că Novatek va fi acum forţată să exporte mai mult condensat de gaz în loc de combustibil cu marge mari, prin alte terminale.

Sinara Investbank a declarat că un sfert din veniturile Novatek ar putea fi afectate din cauza incidentului.

Novatek exportă şi condensat de gaz din portul arctic Sabetta.

Exporturile au crescut cu aproximativ 20% anul trecut, la 960.000 de tone, de la 800.000 de tone în 2022.

Rusia a exportat în Asia un volum record de nafta, folosită la fabricarea de produse petrochimice care ajung ca materiale plastice şi fibre de poliester, în ultimul an, în urma unui embargo al Uniunii Europene introdus în februarie asupra produselor petroliere ruseşti, menit să reducă veniturile Moscovei pentru finanţarea campaniei sale militare în Ucraina.

”Novatek exportă destul de multă naftă uşoară şi grea, aproximativ 2 milioane de tone fiecare... o mare parte din acestea ajung în strâmtoarea Singapore, Taiwan şi China”, a declarat Armaan Ashraf, şeful global al NGL-urilor la consultanţa energetică FGE.

Potrivit datelor LSEG, 5,2 milioane de tone de nafta au fost expediate în Asia în 2023 din portul Ust-Luga, care găzduieşte mai multe puncte de desfacere pentru exportul de mărfuri, dintre care 2,8 milioane de tone provin de la terminalul Novatek. ​

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.