În lipsa mai multor stimulente, este din ce în ce mai probabil ca China să rateze în acest an obiectivul de creştere economică de aproximativ 5%, au spus economişti citaţi de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţara a suspendat marţi publicarea datelor privind şomajul în rândul tinerilor, care a crescut recent la un nou nivel record.

Alte date pentru iulie au arătat o încetinire amplă, agravată de scăderea pieţei imobiliare.

”Slăbiciunea prelungită în sectorul construcţiilor de proprietăţi se va adăuga presiunilor de reducere a stocurilor în spaţiul industrial şi va reduce şi cererea de consum”, a declarat într-o notă Tao Wang, şefa departamentului de economie asiatică şi economist-şef pentru China la UBS Investment Bank.

”Într-un astfel de caz, impulsul economic poate rămâne scăzut în restul anului, iar China ar putea rata ţinta de creştere pentru acest an, de aproximativ 5%. Presiunile de deflaţie ar putea persista mai mult timp într-un astfel de scenariu. Economia ar putea avea nevoie de nişte politici mult mai puternice sau neconvenţionale pentru a reveni la creştere”, a spus ea.

China este a doua cea mai mare economie din lume şi a reprezentat aproape 18% din PIB-ul global în 2022, potrivit datelor Băncii Mondiale.

”În opinia noastră, Beijingul ar trebui să joace rolul de creditor de ultimă instanţă pentru a sprijini unii dezvoltatori majori şi instituţii financiare aflate în dificultate şi ar trebui să joace rolul de cheltuitor de ultimă instanţă pentru a stimula cererea agregată”, au spus Ting Lu, economistul şef al lui Nomura, China, şi echipa sa, într-un raport de marţi.

”De asemenea, vedem un risc mai mare de scădere pentru prognoza noastră de creştere anuală dec4,9%, atât pentru T3, cât şi pentru T4, şi este din ce în ce mai posibil ca creşterea anuală a PIB-ului din acest an să scadă sub pragul de 5,0%”, se arată în raport.

Beijingul a recunoscut provocările economice şi a semnalat mai mult sprijin politic.

Banca Populară Chineză a redus marţi în mod neaşteptat dobânzile cheie. Dar măsurile au nevoie de timp pentru a intra în vigoare şi nu au fost suficiente pentru a spori încrederea pieţei până acum, mai ales că apar titluri îngrijorătoare.

”„În august, temerile de contagiune în jurul dezvoltatorilor imobiliari şi riscul de neplată în industria îtrusturilor au determinat, de asemenea, declinul încrederii, stabilind necesitatea unor măsuri de stimulare mai ample”, a declarat Louise Loo, economist principal la Oxford Economics.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.