Activitatea economică a Argentinei a scăzut probabil în februarie cu 5,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a arătat luni un sondaj Reuters în rândul analiştilor, ceea ce ar însemna un al patrulea declin lunar consecutiv, pe fondul măsurilor dure de austeritate aplicate sub noul preşedinte libertarian Javier Milei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declinul subliniază impactul reducerii cheltuielilor de către Milei asupra economiei reale, chiar dacă ajută la îmbunătăţirea poziţiei fiscale a guvernului, după ani de deficite, şi la reconstruirea rezervelor epuizate ale băncii centrale.

Potrivit sondajului de la jumătatea lunii aprilie, cei 11 analişti au estimat scăderi lunare variind de la 4,1% la maxim 7,1% faţă de anul trecut, cu o activitate agricolă şi minieră mai puternică al cărei efect a fost anulat de o scădere puternică a sectoarelor consum, producţie şi construcţii.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Agricultura – ajutată de o bază de comparaţie scăzută – şi mineritul au înregistrat rate de creştere sănătoase, în timp ce sectoare precum comerţul, industria şi construcţiile se află în faze puternic contractive”, a declarat firma de consultanţă Orlando Ferreres & Asociados.

Planurile de austeritate ale lui Milei au inclus reducerea mărimii guvernului, reducerea subvenţiilor pentru combustibil şi transport, închiderea instituţiilor de stat şi auditarea schemelor de bunăstare.

El încearcă, contra cronometru, să remedieze una dintre cele mai grave crize economice din ultimele decenii, echilibrând necesitatea de a stabiliza finanţele statului, evitând în acelaşi timp tulburările sociale, în timp ce tensiunile amplifică din cauza inflaţiei ridicate care a afectat puterea de consum, pe fondul sărăciei în creştere.

Pablo Besmedrisnik, economist şi director al companiei de consultanţă Invenómica, a declarat că consumul privat va rămâne slab, ceea ce împreună cu o scădere a cheltuielilor de stat ar afecta activitatea în lunile următoare.

O scădere a activităţii în februarie, dacă va fi confirmată când datele oficiale sunt publicate marţi, ar urma scăderilor de 4,3% în ianuarie şi 4,5% în decembrie.

Datele indicelui de activitate sunt un precursor util al cifrelor PIB.

Eugenio Marí, economist-şef al Fundaţiei Libertad y Progreso, a văzut puţină lumină la capătul tunelului, cu unele semne că inflaţia - care se ridică la aproape 300% anual - este încetinită. ”Estimăm că activitatea economică va atinge cel mai mic nivel în martie. Începând din aprilie, activitatea economică va începe să se redreseze, condusă de unele sectoare economice, în principal exportatorii. O dată cu încetinirea inflaţiei, aceasta va deschide uşa către o revenire a puterii de cumpărare a salariilor şi a pensiilor”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.