Ministerul Finanţelor şi ANAF anunţă că au luat act de solicitările asociaţiilor profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri, acestea fiind analizate în prezent. Pe mai multe artere principale din ţară au avut loc vineri proteste ale transportatorilor, camioanele circulând cu viteze reduse, astfel încît traficul a fost îngreunat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nemulţumirea transportatorilor se îndreaptă către Ministerul Finanţelor, despre care spun că nu le oferă nicio soluţie la problemele actuale cu care se confruntă. Este vorba despre controalele ANAF pe reîncadrarea diurnelor şoferilor ca venituri de natură salarială, dar şi despre intenţiile anunţate de înăsprire a condiţiilor de taxare a firmelor de transport.

ANAF precizează însă prin Ordinul comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 535/ 428/6 mai 2021 a fost constituit grupul de lucru comun pentru problematica generată de reîncadrarea diurnelor/indemnizaţiilor de detaşare/delegare ca venit de natură salarială.

”Având în vedere protestul transportatorilor şi declaraţiile reprezentanţilor acestora, preluate în mass media, precizăm  următoarele: În data de 24 martie 2021 a avut loc, la sediul Ministerului Finanţelor, o întâlnire între asociaţiile patronale ale transportatorilor cu domnul ministru Alexandru Nazare şi conducerea ANAF, subiectul acesteia fiind problematica privind tratamentul fiscal al diurnelor acordate în cazul detaşărilor transnaţionale, problematică generată de reîncadrarea acestora ca venituri de natură salarială, cu consecinţa stabilirii de sume suplimentare privind impozitul pe venit şi contribuţii sociale, în cadrul unor inspecţii fiscale efectuate de organele de control fiscal din cadrul ANAF. Prin Ordinul comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 535/ 428/06.05.2021 a fost constituit grupul de lucru comun şi a problematicii generate de reîncadrarea diurnelor/indemnizaţiilor de detaşare/delegare ca venit de natură salarială, propuneri care să vizeze atât perioadele anterioare cât şi modul de abordare în viitor, propunerile formulate putând viza inclusiv modificări legislative”, arată ANAF.

Transportatorii ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de faptul că nu sunt consultaţi înainte de introducerea de noi reglementări care le vizează activitatea. Transportatorii nu se regăsesc de niciun fel în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat joi Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).  Acesta spune că autorităţile urmăresc ”Uberizarea” României şi că sunt hărţuiţi de autorităţile de control fiscale.

”În virtutea rolului activ, pe parcursul celor cinci întâlniri ale grupului de lucru, Ministerul Finanţelor şi ANAF au luat act de solicitările asociaţiilor profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri, acestea fiind analizate în prezent, în mod obiectiv, din dorinţa de a consolida o relaţie corectă între mediul de afaceri şi organele fiscale. În exercitarea atribuţiilor şi atingerea obiectivelor strategice, ANAF respectă prevederile legale în vigoare şi acţionează, permanent, cu bună credinţă, respectând drepturile contribuabilului în fiecare procedură de administrare a creanţelor fiscale”, precizează ANAF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.