Americanii au cheltuit mai puţin în decembrie, chiar dacă un indicator al inflaţiei folosit în analizele Rezervei Federale (fed) americane a scăzut, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul pentru Comerţ, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cheltuielile de consum personal, excluzând alimentele şi energia, au crescut cu 4,4% faţă de un an în urmă, sub ritmul de 4,7% din noiembrie şi în conformitate cu estimarea Dow Jones.

Aceasta a fost cea mai lentă rată anuală de creştere a cheltuielilor din octombrie 2021. Lunar, aşa-numitul PCE de bază a crescut cu 0,3%, respectând şi estimările.

Cheltuielile consumatorilor au fost chiar mai mici decât estimările deja modeste, indicând că economia a încetinit la sfârşitul anului 2022 şi contribuind la aşteptările pentru o recesiune în 2023.

Cheltuielile ajustate pentru inflaţie au scăzut cu 0,2% faţă de luna anterioară, mai rău decât scăderea de 0,1% pe care o anticipase Wall Street.

Venitul personal a crescut cu 0,2%, aşa cum era aşteptat.

Cifrele vin în timp ce oficialii Fed care urmăresc îndeaproape indicatorii economici, pentru a măsura impactul pe care l-au avut majorările dobânzilor lor asupra economiei.

În conformitate cu alte date economice recente, acestea arată că inflaţia persistă, dar într-un ritm mai lent decât nivelul care a determinat creşterea preţurilor la mijlocul anului 2022 la cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.

Cu toate acestea, datele arată, de asemenea, că cheltuielile consumatorilor, care conduc mai mult de două treimi din întreaga activitate economică din SUA, sunt în scădere.

Ajustate pentru inflaţie, cheltuielile reale ale consumatorilor au scăzut cu 0,3%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.