Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România avea termen doi ani, adică până luni, 18 aprilie, să adopte noile norme privind achiziţiile publice finanţate cu fonduri europene, aşa cum au fost stabilite de către Comisia Europeană în 18 aprilie 2014, însă pachetul legislativ nu a fost adoptat la timp.

Miercuri, Camera Deputaţilor şi-a suspendat şedinţa de plen din lipsă de cvorum, chiar înainte de votul final pe proiectele de lege aflate pe ordinea de zi, între care şi pachetul de legi privind achiziţiile publice. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

"Camera de Comerţ Americană în România (...) îşi exprimă îngrijorarea atât cu privire la întârzierea lansării apelurilor de proiecte, implicit ghidurile solicitanƫilor, în cadrul axelor prioritate aferente programelor operaţionale 2014 – 2020, cu efect negativ asupra gradului de absorbţie, cât şi în ceea ce priveşte transpunerea în dreptul naţional a noilor Directive ale Uniunii Europene în domeniul achiziţiilor publice (clasice şi sectoriale) printr-o nouă legislaţie primară şi una secundară, având în vedere termenul limită indicat de UE ce a expirat la data de 18.04.2016", se precizează într-un comunicat al Amcham.

În plus, Amcham solicită Guvernului să facă public modul de combinare a surselor de finanţare şi provenienţa banilor necesari pentru implementarea strategiilor impuse de condiţionalităţile pentru accesarea fondurilor europene.

Camera de Comerţ Americană consideră că Executivul trebuie să identifice nevoile de investiţii pe care România trebuie să le deruleze într-o serie de domenii prioritare precum mediu, energie sau sănătate, pentru a evita procedurile de infringement.

„AmCham România promovează, prin implicarea sa constantă în domeniul achiziţiilor publice şi fondurilor europene, implementarea unor măsuri cu valoare de principiu cum ar fi eficienţa în cheltuirea fondurilor publice, obţinerea valorii optime în achiziţiile publice, o reformă instituţională reală şi simplificare procedurală, precum şi orientarea sistemului către obţinerea de performanţe economice competitive”, a declarat liderul grupului de Fonduri europene, achizitii publice şi PPP din cadrul AmCham România, Madeline Alexander, citată în comunicat.

Reprezentanţii AmCham consideră imperativ necesară introducerea în legislaţia secundară aferentă achiziţiilor publice a două principii: consultări publice obligatorii asupra specificaţiilor tehnice şi analiza comparativă / benchmarking în specificaţiile tehnice, pentru evitarea distorsionării pieţei.

România are la dispoziţie, în perioada bugetară 2014-2020, fonduri europene in valoare de 43 miliarde de euro, după ce, din fondurile puse la dispoziţie în 2007-2013, a înregistrat cea mai redusă rată de absorbţie din UE, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.