Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman s-a referit joi, în discursul rostit la Forumul CEO organizat de AmCham Romania, la capacitatea oligarhilor cu legături politice şi a baronilor de a controla interesele de afaceri şi de a limita competiţia pe piaţa liberă, despre care a afirmat că trebuie să ia sfârşit. De asemenea, el a subliniat că românii pleacă din ţară pentru că îşi pierd speranţa că România va scăpa de ” corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capacitatea oligarhilor cu legături politice şi a baronilor de a controla interesele de afaceri şi de a limita competiţia pe piaţa liberă trebuie să ia sfârşit. Comunismul a distrus toate ţările care au avut ghinionul de a fi subjugate acestui rău. (...) Acum, revoluţia care a început în urmă cu 30 de ani trebuie încheiată cu succes. România a suferit prea mult timp şi dumneavoastră puteţi ajuta să se pună capăt acestei suferinţe. Distrugerile produse încă nu au fost reparate şi pot fi adâncite. România îşi pierde tinerii şi muncitorii de toate vârstele, într-o rată record a emigraţiei. Oamenii nu pleacă pentru că pot câştiga mai mulţi bani în altă parte, ci pleacă pentru că îşi pierd speranţa. Şi-au pierdut speranţa că România are determinarea şi curajul, după 30 de ani, pentru a scăpa, în sfârşit, de corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi. Acesta este momentul să le arătăm că România poate şi va face ceea ce este drept şi corect”, a declarat Zuckerman.

El a afirmat că privatizarea este necesară şi că un mediu de afaceri cu adevărat liber va crea bogăţie şi prosperitate pentru toată lumea.

”Firmele controlate de guvern nu doar că favorizează practici de business ineficiente, împiedică piaţa liberă şi competiţia, dar, mai important, păstrează corupţia vie. Doar un mediu de afaceri stabil, predictibil şi complet transparent poate atrage investiţiile necesare, care să ducă la dezvoltare şi să promoveze o economie concurenţială. Transparenţa în afaceri şi responsabilitatea sunt primordiale”, consideră ambasadorul SUA..

În opinia sa, România ar beneficia enorm de pe urma vastelor sale resurse naturale, dacă legislaţia raţională şi aplicarea legii ar fi respectate. ”Totuşi, foarte puţine resurse naturale sunt exploatate sau extrase eficient şi economic. Corupţia din ultimii 30 de ani a făcut ca pădurile să fie exploatate ilegal, distrugând largi suprafeţe de pădure virgină şi provocând daune mediului. Un plan eficient şi legal de tăiere a pădurilor ar aduce nu numai avantaje economice, dar şi beneficii pentru mediu. La fel, extracţia de petrol şi gaze este la un nivel foarte redus faţă de cum ar trebui să fie. Legile de funcţionare şi cele fiscale stabile şi de bun simţ ar aduce României venituri enorme din gaz şi petrol şi nu doar ar furniza securitate energetică României, ci ar transforma-o într-un exportator către alte ţări europene şi mai departe”, a subliniat Adrian Zuckerman.

El a afirmat că s-a întâlnit cu mulţi miniştri ai guvernului.

”Cu toţii au muncit extrem de mult pentru a inversa haosul pe care l-au moştenit în noiembrie 2019. Doar un exemplu, ministrul finanţelor a constatat că guvernul anterior păstra două contabilităţi paralele şi nu plătise cele mai multe facturi pentru servicii prestate de aproape un an. Alţi miniştri au găsit condiţii similare, proiecte nefinalizate şi ministerele golite de oamenii cinstiţi care lucrează din greu şi care sunt esenţiali pentru a conduce guvernul în mod corespunzător”, a relatat ambasadorul SUA.

El a afirmat căpreşedintele Iohannis, premierul Orban şi miniştrii săi s-au angajat să reconstruiască un bun guvern, să refacă modificările legislative care au slăbit statul de drept, să pună în aplicare o legislaţie nouă pentru a reduce corupţia astfel încât să protejeze toţi românii. Poporul român a îndurat destul.

”Acum este momentul ca toţi românii, nu doar elita şi cei conectaţi politic, să prospere şi să îşi ridice nivelul de trai”, a conchis Zuckerman.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.