Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă pe tema Acordului de liber schimb dintre UE şi Canada (CETA), că oferta Canadei pentru investitorii români constă în legi transparente şi mediu de afaceri predictibil şi primitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În Canada există acces la o piaţă enormă, suntem implicaţi în economia globală şi poate fi făcut un profit considerabil. Este un mediu de afaceri predictibil şi primitor. Avem legi transparente, iar asta face ca şansele pentru investitorii români să fie ridicate”, a subliniat Kevin Hamilton.

Ambasadorul Canadei în România a vorbit şi despre relaţiile dintre cele două ţări: ”Astăzi se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Canada şi România. Relaţia noastră a început în 1919, dar abia în 1967 am făcut schimb de ambasadori. Aşadar, astăzi (marţi, n.r) este o zi importantă. În plus, anul acesta, Canada sărbătoreşte 150 de ani de la înfiinţare. Naţiunea noastră a fost înfiinţată pe principii europene. Pentru România, primul impact este eliminarea barierelor privind exportul de bunuri şi servicii în Canada”.

În ceea ce priveşte mediul de afaceri din România, ambasadorul Canadei a spus că acesta se îmbunătăţeşte şi există "tot mai multe poveşti de succes ale canadienilor" în România, în sectoare precum mineritul şi sectorul energetic, "tot mai mulţi fiind din ce în ce mai interesaţi să vină în această piaţă”.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Mihai Daraban, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a vorbit despre beneficiile Acordului CETA. 

”Canada este o ţară a G20, o ţară pe locul 10 într-un clasament al PIB-urilor mondiale, cu 1.550 de miliarde de dolari, conform Băncii Mondiale, în valoare nominală. Canada este al treilea mare producător de petrol al lumii sau mai bine zis al treilea mare deţinător de rezerve petroliere din lume, cu 172,8 miliarde de barili, evaluare făcută la 1 decembrie 2015, la nivel mondial, bazate pe rezervele găsite şi expoatabile din punct de vedere comercial”, a spus preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

El a arătat că pentru România sunt importante şi exporturile de servicii. ”Cred că în viitor exportul de servicii va conta mai mult decât schimburile comerciale de marfă. Cred în ieşirea mediului de afaceri pe spaţiile extraeuropene, mai mult pe zona de servicii, participarea la licitaţii internaţionale fie în mod direct, fie ca subcontractori ai marilor contractori de pe planetă”, a subliniat Daraban.

Relaţiile comerciale cu Canada sunt caracterizate de exporturi de bunuri şi servicii.

”Cu Canada avem 203 milioane euro exporturi de bunuri şi servicii. La bunuri stăm mai rău. Şi un import de 260 de milioane de euro. Exportăm de 90 de milioane de euro şi importăm de 60 de milioane de euro”, a afirmat preşedintele CCIR, precizând că ”beneficiile acordului CETA sunt categoric în favoarea mediului de afaceri: sunt eliminate circa 98% din barierele tarifare (cel puţin în domeniul agricol vorbim de 93% taxe), se reduc taxele vamale, libera circulaţie, promisiunea că de la 1 decembrie vom circula fără vize în Canada, standardizări comune”.

Pentru România, acordul CETA înseamnă noi oportunităţi.

”Pe noi, în ansamblu, acest acord CETA ne avantajează, ne deschide alte oportunităţi pe planetă. Am rămas captivi UE, suntem ca un angrenaj pentru economia mare europeană. Trebuie să avem curaj să ieşim în afara graniţelor UE în ceea ce înseamnă comerţul. Acest acord ne deschide o oportunitate la care nu ne aşteptam: căderea baricadelor tarifare, 98% din ele cad, 93% taxe pentru ceea ce însemnă produse agroalimentare, recunoaşterea mai uşoară a calităţilor profesionale ale angajaţilor români, participarea la licitaţii pe piaţa canadiană”, a mai spus Mihai Daraban.

În urma comerţului cu Canada în domeniul agriculturii, România câştigă 6,5 milioane de euro. "Cam slăbuţ, trebuie să recunoaştem, dar şi agricultura noastră suferă un domeniu de ajustare, de redefinire a proprietăţilor, dar în agricultură trebuie să credem pentru că avem potenţial. În perioada 2008-2012 s-a cunoscut un boom în ceea ce priveşte capacitatea de stocaj cereale în România - numai în Portul Constanţa au crescut de la 200.000 la un milion de tone. De noi depinde. Aceste acorduri internaţionale ne scapă de nişte bariere tarifare şi vamale, dar pe partea de producţie nu ne bagă nimeni în traistă soluţia”, a spus preşedintele CCIR.

Întrebat unde este mai avantajos pentru un om de afaceri să investească, în Uniunea Europeană sau în Canada, Mihai Daraban a răspuns: ”Money talks (banii vorbesc, n.r), unde este mai avantajos!”.

Intrarea în vigoare a acordului CETA se va face în câteva săptămâni, după ce fiecare Parlament al celor 27 de state UE va ratifica acordul, la fel şi cel al Canadei.

”Este o chestiune de săptămâni intrarea în vigoare a acestui acord. De la 1 decembrie începe libera circulaţie. Noi suntem mai mult interesaţi de barierele tarifare şi de taxele vamale, decât de libera circulaţie, pentru că nu cred că acesta a fost un impediment de a face afaceri cu Canada”, a adăugat Mihai Daraban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.