Gigantul de comerţ electronic Amazon va investi până la 4 miliarde de dolari în firma de inteligenţă artificială Anthropic, care rivalizează cu OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, urmând să preia o poziţie de proprietar minoritar la aceasta, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investiţia subliniază implicarea agresivă a Amazon în domeniul AI, pentru a ţine pasul cu rivali precum Microsoft şi Google, parte a grupului Alphabet.

Anthropic a fost fondată în urmă cu aproximativ doi ani, de foşti directori de cercetare ai OpenAI, şi a lansat recent noul său chatbot AI numit Claude 2.

Amazon caută să valorifice interesul şi promisiunea aşa-numitei AI generative, care include tehnologii precum ChatGPT, a OpenAI, sau chatboturile Claude, ale Anthropic.

Cele două firme au declarat luni că formează o colaborare strategică pentru a promova AI generativă, startupul selectând Amazon Web Services ca furnizor principal de cloud.

Anthropic a spus că va oferi clienţilor AWS acces timpuriu la caracteristici unice pentru personalizarea modelului şi capabilităţile de reglare fină.

Compania va folosi, de asemenea, semiconductori personalizaţi proiectaţi de AWS, pentru a antrena modelele de bază care stau la baza aplicaţiilor sale AI.

Modelele de bază sunt programe mari de inteligenţă artificială instruite pe cantităţi mari de date, astfel încât să poată fi adaptate pentru a rezolva o gamă largă de sarcini.

În acest an, producătorul de cipuri Nvidia a înregistrat cele mai mari câştiguri din boomul de AI generativă.

Produsul cheie al Nvidia este un tip de semiconductor cunoscut sub numele de unitate de procesare grafică, care poate fi folosit pentru a antrena modele AI uriaşe.

La un moment dat, acţiunile Nvidia au crescut cu peste 200%, deoarece compania a depăşit previziunile financiare privind adoptarea în creştere a AI.

Într-o anumită măsură, acordul Amazon cu Anthropic îşi propune să arate că există cipuri alternative care pot fi folosite pentru aplicaţii AI.

Clienţii AWS vor putea să se bazeze pe modelele AI Anthropic prin Amazon Bedrock, un serviciu care le permite clienţilor să creeze aplicaţii AI generative în cloud prin intermediul modelelor existente, mai degrabă decât să-şi antreneze propriile modele.

Amazon caută să se poziţioneze ca un magazin unic pentru AI.

Gigantul comerţului electronic îşi proiectează propriile cipuri pentru antrenarea modelelor uriaşe de AI. Prin intermediul Amazon Bedrock, clienţii îşi pot proiecta şi propriile aplicaţii AI generative, folosind modele existente, care sunt toate rulate pe cloudul Amazon.

Compania vinde şi propriile aplicaţii AI.

Anthropic numără deja câţiva susţinători de profil înalt, inclusiv Google şi Salesforce Ventures. Acest sprijin vine în timp ce giganţii tehnologiei continuă să facă pariuri masive pe companiile AI, o mişcare declanşată de investiţia de mai multe miliarde de dolari a Microsoft în producătorul ChatGPT, OpenAI, în ianuarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.