Amazon.com a prezentat marţi un nou cip de inteligenţă artificială pentru serviciul său de cloud computing, pe măsură ce concurenţa cu Microsoft pentru a domina piaţa inteligenţei artificiale se încinge, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o conferinţă din Las Vegas, directorul general al Amazon Web Services (AWS), Adam Selipsky, a anunţat Trainium2, a doua generaţie de cip conceput pentru antrenarea sistemelor AI.

Selipsky a spus că noua versiune este de patru ori mai rapidă decât predecesorul său, în timp ce este de două ori mai eficientă din punct de vedere energetic.

Lansarea AWS vine la câteva săptămâni după ce Microsoft şi-a anunţat propriul cip AI, numit Maia.

Cipul Trainium2 va concura şi cu cipurile AI al Google Alphabet, care a oferit unitatea de procesare Tensor (TPU) clienţilor săi de cloud computing din 2018.

Selipsky a spus că AWS va începe să ofere noile cipuri de antrenament anul viitor.

Proliferarea cipurilor personalizate vine pe fondul unei lupte pentru a găsi puterea de calcul pentru a dezvolta tehnologii precum modele mari de limbaj care formează baza unor servicii similare cu ChatGPT.

Firmele de cloud computing îşi oferă cipurile ca o completare a Nvidia (NVDA.O), liderul de piaţă în cipuri AI, ale căror produse au lipsit în ultimul an.

De asemenea, AWS a declarat marţi că va oferi cele mai noi cipuri Nvidia pe serviciul său cloud.

Selipsky a anunţat marţi şi Graviton4, cel de-al patrulea cip de procesor central personalizat al companiei de cloud, despre care a spus că este cu 30% mai rapid decât predecesorul său.

Vestea vine la câteva săptămâni după ce Microsoft şi-a anunţat propriul cip personalizat numit Cobalt, conceput pentru a concura cu seria Graviton de la Amazon.

Atât AWS, cât şi Microsoft folosesc tehnologia Arm, în cipurile lor, parte a unei tendinţe în curs, de îndepărtare de cipurile produse de Intel şi Advanced Micro Devices în cloud computing.

Oracle foloseşte cipuri ale startupului Ampere Computing pentru serviciul său cloud.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.