Amazon a câştigat miercuri un apel împotriva Comisiei Europene, care i-a impus plata retroactivă a unor taxe de 250 de milioane de euro în Luxembourg, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea generală a Uniunii Europene a afirmat că Executivul UE nu a reuţit să dovedească faptul că Amazon a beneficiat de o faciltiate fiscală ilegală în Luxembourg, unde se află filiala europeană a companiei americane.

Comisia Europeană a afirmat în 2017 că Luxembourgul a acordat Amazon beneficii fiscale ilegale, permiţându-i să plătească taxe de patru ori mai mici faţă de alte companii locale, supuse aceloraşi legi naţionale.

"Salutăm decizia Curţii, care este în conformitate cu poziţia noastră de lungă durată, conform căreia am respectat toate legile aplicabile şi că Amazon nu a primit niciun tratament special", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al companiei pentru CNBC.

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat: ”Vom studia cu atenţie decizia şi vom reflecta asupra posibililor paşi următori”.

Instituţia poate decide să facă apel la hotărârea judecătorească şi să ducă procesul la cea mai înaltă instanţă a UE.

Aceasta este a doua astfel de hotărâre a instanţei împotriva Comisiei în mai puţin de un an. În iulie, Curtea a declarat că echipa UE, condusă de Margrethe Vestager, nu a reuşit să demonstreze că guvernul irlandez a acordat Apple un avantaj fiscal.

Comisia a ordonat Apple, în 2016, să ramburseze aproximativ 13 miliarde de euro sub formă de impozite neplătite. De atunci, Comisia a decis să ducă acest caz în faţa Curţii Europene de Justiţie, în timp ce studiază modalităţi de a-şi perfecţiona setul de instrumente pentru a combate ceea ce descrie drept concurenţă neloială pe piaţă.

În acest context, parlamentarii europeni dezbat două propuneri legislative care ar putea aduce schimbări radicale. În temeiul acestor propuneri, obiectivul UE este de a impune remedii care să ducă la schimbări practice, mai degrabă decât să amendeze companiile care încalcă regulile în mod constant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.