Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a afirmat că evoluţia cheltuielilor din bugetul general consolidat era în 2021 de 459 de miliarde şi a ajuns, în prezent, la 831 de miliarde, înregistrându-se o creştere de 43%. De asemenea, datoria publică în 2021 era de 576 de miliarde, iar astăzi va depăşi 1.100 de miliarde, adică 58% din PIB. Nazare a menţionat că suntem de cinci ani în deficit excesiv şi trebuie să muncim foarte mult ca să ieşim din el.
”Aş începe prin a vă da câteva date care sunt relevante ca să putem răspunde la întrebarea de ce am ajuns aici, câteva date care se referă la evoluţia anumitor cheltuieli în ultimii cinci ani. Şi o să încep cu evoluţia cheltuielilor din bugetul general consolidat care în 2021 era de 459 de miliarde, iar astăzi au ajuns 831 de miliarde, o creştere de 43% a cheltuierilor. Deficitul pe cash în 2021 era 79 de miliarde corespondent a 6,7% din PIB, în 2025 a ajuns 176 de miliarde. Cheltuielile de personal din bugetul general consolidat, în 2021 erau 111 miliarde, astăzi sunt 172 de miliarde. Cheltuielile cu pensiile, în 2021 erau 110 miliarde, iar astăzi sunt 190 de miliarde, în 2025”, a declarat Alexandru Nazare, joi, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că datoria publică a ajuns la 58% din PIB.
”Cheltuielile cu bunurile şi serviciile, în 2021 erau 64 de miliarde, astăzi sunt 97 de miliarde şi bineînţeles evoluţia numărului de posturi ocupate, care în 2021 era de 1.262.000 de persoane, iar astăzi este de 1.305.000 de persoane. Nu în ultimul rând şi poate cel mai important dintre toate aceste date se referă la evaluarea privind datoria publică. Datoria publică în 2021 era de 576 de miliarde, iar astăzi prognozăm că va depăşi 1100 de miliarde, adică 58% din PIB. Bineînţeles că toate aceste creşteri care n-au putut fi susţinute de evoluţia veniturilor pe fondul faptului că începând cu 2020, de când am intrat în procedura de deficit excesiv cumulat cu această chestiune, ne-au dus în situaţia de astăzi”, a explicat ministrul Finanţelor.
El a precizat că România se află de cinci ani în deficit excesiv.
”Suntem de cinci ani în deficit excesiv şi trebuie să muncim foarte mult în următorii cinci ca să ieşim din acest deficit excesiv. Dar este foarte important de înţeles că atât timp cât suntem în deficit excesiv, capacitatea noastră de negociere la Bruxelles, în Consiliul de miniştri ai Finanţelor, este mult redusă.
Nu putem să avem o ambiţie de a negocia lucruri la Bruxelles atâta timp cât avem această ştampilă a deficitului excesiv pentru că această ştampilă înseamnă neseriozitate, înseamnă probleme, înseamnă că bugetele sunt vulnerabile, înseamnă că supravegherea bugetară este slabă. Şi atunci când aceste lucruri persistă ani de-a rândul, bineînţeles că şi capacitatea noastră e limitată”, a mai transmis Nazare.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.