Rusia ar putea reduce producţia de petrol cu 5%-7% la începutul anului 2023, ca reacţie la plafonarea preţurilor produselor sale brute şi rafinate, şi ar putea opri vânzările către ţările care le susţin, a declarat vineri viceprim-ministrul Alexander Novak, la televiziunea de stat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Detaliind pentru prima dată răspunsul Rusiei la plafoanele de preţ introduse de Occident cu privire la invadarea Ucrainei de către Moscova, Novak a spus că reducerile ar putea ajunge la 500.000-700.000 de barili pe zi (bpd).

El a mai arătat că, în ciuda eforturilor Europei de a reduce dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti, exporturile de energie din Rusia sunt solicitate la nivel mondial, iar Moscova şi-a diversificat cumpărătorii.

Novak a afirmat că ar fi dificil să se asigure dezvoltarea economică globală fără energia rusă şi a prezis posibile deficite de gaze în Europa, care a introdus restricţii la preţurile gazelor, precum şi la petrol.

În ceea ce priveşte petrolul, Uniunea Europeană, ţările G7 şi Australia au introdus un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril începând cu 5 decembrie, pe lângă embargoul Uniunii Europene asupra importurilor de ţiţei rusesc pe mare şi angajamente similare din partea Marii Britanii, Canada, Japonia şi Statele Unite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.