Alegerile din Taiwan ar putea atenua preocupările globale cu privire la relaţiile insulei cu China, provocând în acelaşi timp vânzări uşoare pe piaţa financiară internă, luni, deoarece investitorii se tem că rezultatul ar putea afecta politica economică, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepreşedintele Lai Ching-te a câştigat sâmbătă preşedinţia şi al treilea mandat consecutiv al Partidului Democrat Progresist (DPP), dar partidul a pierdut majoritatea parlamentară, complicând planurile de cheltuieli ale lui Lai şi orice intenţie de a adopta o poziţie agresivă faţă de China.

Beijingul, care revendică Taiwanul drept teritoriu al său, l-a numit pe Lai separatist şi ”o persoană care provoacă probleme”, dar a adoptat un ton mai blând după alegeri, nemenţionându-i numele şi spunând că rezultatele au dezvăluit că DPP ”nu poate reprezenta opinia publică principală” în Taiwan.

Analiştii se aşteaptă ca piaţa de valori din Taiwan să fie afectată în această săptămână, deoarece spectrul paraliziei politicilor alimentează vânzările pe o piaţă care a crescut cu 25% în puţin mai mult de un an.

Cu toate acestea, rezultatul este, de asemenea, o uşurare pentru investitorii care s-au temut că Lai va presa pentru independenţa oficială a Taiwanului, lucru pe care el l-a negat.

Investitorii s-au îngrijorat de o reacţie ostilă din partea Chinei şi de o reacţie în lanţ de sancţiuni care ar putea paraliza industria globală a semiconductoarelor.

”Mi-aş imagina că reacţia este negativă. Piaţa ar putea interpreta că va fi un guvern slab în Taiwan, o mulţime de riscuri externe de pe continent şi o mulţime de riscuri interne, pentru că nu există niciun control asupra legislativului”, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist şef Asia-Pacific la banca de investiţii franceză Natixis din Hong Kong.

Dar Herrero spune că discursul de victorie ”echilibrat” al lui Lai şi impasul din parlament sunt motive pentru care China ar putea să nu reacţioneze.

”Dacă China nu face nimic, poate că piaţa va citi că nu este mare lucru şi ar putea rămâne pozitivă”, a spus ea.

În timp ce investitorii se aşteaptă săptămâna aceasta la vânzări de acţiuni în Taiwan şi chiar de valută, este probabil ca participanţii de pe piaţă să aştepte până când noul guvern va prelua mandatul.

Parlamentul se va deschide pe 1 februarie, iar Cabinetul lui Lai va intra în funcţie pe 20 mai.

Aninda Mitra, şefa pentru macroeconomie şi strategie de investiţii pentru Asia la BNY Mellon Investment Management, se aşteaptă la o retorică politică aprinsă şi la alte divergenţe pe termen scurt, pe măsură ce politicienii din Taiwan şi omologii lor chinezi şi americani vor face schimb de replici în zilele următoare.

”Pe plan macro, geopolitic, nu cred că vor exista valuri uriaşe, dintr-o perspectivă globală”, a declarat Vishnu Varathan, economist şef pentru regiune Asia, excluzând Japonia, la Mizuho Bank din Singapore.

Dar pierderea majorităţii parlamentare de către DPP este o problemă mai mare, a spus el.

Dolarul taiwanez ar putea avea fi lovit un pic din cauza potenţialului mai mare de impas. În săptămânile următoare, investitorii vor înţelege cât de mult sprijin va primi Lai din partea parlamentului, unde DPP-ul său a câştigat 51 de locuri în faţa celor 52 ale opoziţiei Kuomintang şi cele opt ale Partidului Popular din Taiwan.

CE FACE CHINA

Reacţia Chinei rămâne un wild card pentru pieţele globale. Beijingul a subliniat sâmbătă că majoritatea alegătorilor au votat împotriva lui Lai.

Lai, între timp, a spus că este nevoie de cooperare, dar că este ”hotărât să protejeze Taiwanul de ameninţările şi intimidarea din partea Chinei”.

Miza este mare pentru pieţele globale, având în vedere aşteptările că Statele Unite ar sprijini Taiwanul dacă chinezii ar invada.

Taiwanul produce 60% din semiconductorii din lume, utilizaţi în orice, de la smartphone-uri la avioane de luptă şi 90% dintre cele mai avansate cipuri.

Sancţiunile economice asupra Taiwanului ar putea paraliza sectoarele globale de tehnologie şi inteligenţă artificială.

Cea mai mare companie a sa, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, s-a trezit adesea în miezul tensiunilor geopolitice şi al sancţiunilor comerciale.

Acţiunile TSMC, cea mai valoroasă companie listată din Asia, au crescut cu 32% în 2023.

”De aici încolo, ceea ce va avea nevoie de mult mai multă evaluare sunt politicile strategice ale viitorului guvern taiwanez şi coeziunea lor internă. Vor încerca ei să-şi echilibreze relaţia cu China şi SUA sau se vor îndepărta de una sau de alta? Este prea devreme pentru a răspunde definitiv la aceste întrebări chiar acum”, a spus Mitra.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.