Producătorul european de elicoptere Airbus Helicopters, care a finalizat o fabrică anul trecut la Ghimbav, şi-a consolidat poziţia de lider la nivel global, înregistrând anul trecut o creştere a livrărilor de 5%, până la 418 unităţi, pe o piaţă în scădere, în contextul în care a câştigat licitaţii-cheie în domeniul achiziţiilor militare, potrivit unui comunicat publicat vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2016, compania a înfiinţat în România filiala Airbus Helicopters Industries, care se ocupă de construcţia liniei finale de asamblare a elicopterelor.

Reprezentanţii companiei au afirmat că primul elicopter H215 va fi fabricat în România în 2017, proiectul fiind în grafic, urmând ca faza de dezvoltare să se încheie în 2019, când fabrica va ajunge la capacitatea de 15 elicoptere pe an.

Compania şi-a întărit poziţia de lider pe segmentele civil şi public-privat în 2016, menţinându-şi în acelaşi timp poziţia pe piaţa militară.

Airbus Helicopters a înregistrat comenzi brute de 388 de elicoptere în 2016, o performanţă stabilă, comparabilă cu 2015, când a avut 383 de comenzi brute.

În 2016 au fost comandate, printre altele, 188 de elicoptere uşoare mono-motor, 163 de aparate H135/H145 şi 23 de aparate din familia Super Puma.

La finalul anului 2016, comenzile în curs erau de 766 de elicoptere. Compania a câştigat în 2016 licitaţii-cheie în domeniul achiziţiilor militare cu elicopterul H225M, care a fost selectat de Singapore şi Kuweit, precum şi cu familia de elicoptere H135/H415 care a fost aleasă de Marea Britanie pentru instruirea militarilor.

Tot anul trecut au fost livrate primele exemplare ale noului elicopter AS565 Mbe Panther în versiune navală şi a avut loc primul zbor al NH90 Sea Lion pentru marina germană.

Subsidiara românească a constructorului european de elicoptere a anunţat, în luna octombrie a anului trecut, că firma intenţionează să creeze în România un cluster de furnizori care să livreze soluţii şi echipamente pentru fabrica de elicoptere de la Ghimbav, finalizată recent.

Totodată, producţia nu va începe decât după ce compania va primi "o comandă semnificativă care să asigure fluxul minim de producţie".

Airbus Helicopters este o companie la care participă Franţa, Germania şi Spania, însă francezii au cuvântul cel mai greu de spus în cadrul societăţii. Principalii concurenţi ai Airbus Helicopters sunt americanii de la Bell, Sikorski şi Boeing şi italienii de la Leonardo (Agusta), însă în liga mare a producătorilor de elicoptere încearcă să intre şi companii din Rusia, China sau Coreea de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.