Producătorul european de avioane Airbus a făcut o ofertă neangajantă de 1,5-1,8 miliarde de euro pentru apreciata unitate de securitate cibernetică a Atos, BDS, a declarat miercuri grupul francez de IT, în timp ce face eforturi să îşi consolideze finanţele, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Posibila înţelegere, prima mişcare semnificativă a noului preşedinte al Atos, Jean-Pierre Mustier, după ce acesta a preluat conducerea grupului în octombrie, este o parte cheie a unui plan de vânzare de active menit să revigoreze activele grupului, după un amestec de eşecuri şi crize de guvernanţă.

Cu toate acestea, Atos a spus, de asemenea, că discuţiile pentru vânzarea diviziei sale cu pierderi Tech Foundations durează mai mult decât era planificat şi că nu exclude utilizarea ”mecanismelor de protecţie legală” pentru a încadra discuţiile cu creditorii, dacă discuţiile cu băncile nu vor progresa.

Acţiunile Atos au scăzut joi cu până la 4,8%, după ce au crescut pentru scurt timp cu peste 10% la începutul tranzacţiilor.

Atos a spus că va deschide discuţii de due diligence cu Airbus.

Cel mai mare producător de avioane din lume a dorit anterior să ia o participaţie la divizia Evidian a Atos, care include BDS şi se numeşte acum Eviden, dar a renunţat la acel plan după opoziţia unora dintre propriii acţionari.

”Achiziţia BDS ar putea accelera în mod semnificativ transformarea digitală a Airbus, ar putea îmbunătăţi portofoliul de apărare şi securitate al companiei cu capacităţi puternice în domeniul cibernetic, al calculului avansat şi al inteligenţei artificiale”, a spus Airbus într-un comunicat.

NEGOCIERI

Atos, ale cărei probleme au inclus un plan de preluare prost primit pentru rivalul american DXC, în 2021, probleme de contabilitate la entităţile americane care au fost rezolvate ulterior şi schimbarea a trei directori generali în mai puţin de doi ani, a declarat că o terţă parte neidentificată şi-a exprimat, de asemenea, interesul neobligatoriu pentru a cumpăra o parte din BDS.

Financial Times a citat o sursă neidentificată spunând că producătorul francez de electronice Thales  şi-a cântărit opţiunile în ultimele săptămâni.

Thales, care la începutul anului trecut a declarat că nu va lua o participaţie la Eviden, a declarat pentru Reuters prin e-mail că ”nu intenţionează să se diversifice în alte pieţe decât cele pe care le deserveşte deja”.

Acţionarul principal al Atos, Onepoint, a refuzat să comenteze.

Atos se aşteptase să finalizeze discuţiile pentru a vinde braţul său Tech Foundations către compania EPEI, a miliardarului ceh Daniel Kretinsky, în ultimul trimestru din 2023 sau primul trimestru din 2024, dar a declarat miercuri că negocierile durează mai mult decât era planificat.

”Discuţiile continuă cu privire la preţul care trebuie plătit, structura tranzacţiei şi transferul unei proporţii foarte mari din pasivele Tech Foundations”, a spus Atos.

Iniţial, Tech Foundations urma să fie vândută către EPEI la o valoare a întreprinderii de 2 miliarde de euro, cuprinzând 100 de milioane de euro în numerar şi transferul a 1,9 miliarde de datorii.

De asemenea, EPEI trebuia să obţină un pachet de 7,5% din Eviden pentru 180 de milioane de euro, ca parte a unei majorări de capital de 900 de milioane de euro a Atos.

Cu toate acestea, Atos a declarat că acum vrea să reducă majorarea de capital, ceea ce ar putea face ca EPEI să nu preia participaţii la Eviden.

Atos a adăugat că este în discuţii cu băncile cu privire la finanţarea şi refinanţarea acesteia. Acesta a spus că va evalua în primul trimestru dacă măsurile sale sunt suficiente pentru a acoperi scadenţele de finanţare şi cerinţele de numerar pe termen lung.

Grupul plănuieşte două prelungiri cu şase luni a unui împrumut de 1,5 miliarde de euro, prima fiind valabilă începând cu 29 ianuarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.