Air India a plasat comenzi record pentru aproximativ 500 de avioane noi Boeing şi Airbus, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari la preţuri de listă, în ceea ce ar putea deveni cea mai mare achiziţie de aeronave a oricărei companii aeriene, în timp ce încearcă să se reinventeze sub conducerea noilor proprietari, au declarat pentru Reuters surse din industrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul, împărţit în mod egal între Airbus şi Boeing, a fost anunţat pentru prima dată de Reuters în decembrie şi ar putea fi anunţat în sfârşit oficial în această săptămână, au spus sursele.

Air India a convenit să achiziţioneze 250 de avioane Airbus, împărţite între 210 A320neo, cu un singur culoar, şi 40 A350 cu corp larg şi 220 de avioane Boeing, inclusiv 190 dintre avioanele sale 737 MAX cu corp îngust, 20 787 cu corp larg şi 10 777X.

În timp ce Airbus şi Air India au semnat acordul vineri, Boeing a convenit acordul cu compania aeriană pe 27 ianuarie, o dată care marchează un an de când Tata şi-a redobândit proprietatea asupra fostului transportator de stat, au declarat surse pentru Reuters.

Airbus a refuzat să comenteze. Air India nu a răspuns imediat unui e-mail în care i se solicitau comentarii în afara orelor normale de lucru.

Într-o notă adresată angajaţilor din 27 ianuarie, compania aeriană a spus că ”finalizează o comandă istorică pentru aeronave noi”.

Comanda reflectă strategia Air India de a-şi moderniza flota învechită şi de a recaptura o parte solidă a călătoriilor între marea diasporă a Indiei şi oraşe precum Delhi şi Mumbai, dominate în principal de rivalii din Golf, precum Emirates, cu avioanele sale tinere. Â

Acordul pentru 400 de avioane cu corpuri înguste va permite, de asemenea, Air India să câştige o cotă mai mare din traficul internaţional regional şi din piaţa internă, dând o luptă pe ambele fronturi cu IndiGo.

În timp ce numărul avioanelor Airbus este puţin mai mic decât cel de 275 preconizat iniţial, sursele nu au exclus o previziune a Air India pentru achiziţii suplimentare sau închiriere la un moment ulterior.

Nu a fost imediat clar în ce măsură numerele din acord includ opţiuni care ar putea modifica valoarea totală, atunci când vor fi primite comenzile finale.

Comanda record îşi propune să plaseze Air India în liga marilor companii aeriene globale şi să o transforme într-un client influent pentru producătorii de avioane şi furnizori, într-un moment în care piaţa sa de origine înregistrează o creştere puternică a călătoriilor post-Covid-19.

Air India, cu mascota sa maharajah, a fost cândva cunoscută pentru avioanele sale bogat decorate şi serviciile excelente, dar reputaţia sa a scăzut la mijlocul anilor 2000, odată cu creşterea problemelor financiare. Sub noii săi proprietari, compania aeriană caută să-şi restabilească reputaţia în ţară şi în străinătate ca transportator istoric, cu servicii impecabile şi avioane de clasă mondială.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.