Se preconizează că o criză energetică în curs şi o recesiune economică vor încetini creşterea cererii globale de energie în 2023, dar o revenire probabilă în 2024 înseamnă că trebuie dezvoltată mai multă capacitate de energie regenerabilă, a declarat miercuri Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rata de creştere globală a consumului de energie este programată să încetinească la puţin sub 2% în 2023, de la 2,3% în 2022, care a fost, de asemenea, în scădere faţă de media pe cinci ani pre-Covid- 19, de 2,4%.

Pentru 2024, creşterea este de aşteptat să crească la 3,3%, pe măsură ce perspectivele economice se îmbunătăţesc, arată datele AIE.

Agenţia din Paris a prezis că energia regenerabilă va acoperi creşterea preconizată în acest an şi anul viitor, iar energia din surse regenerabile va depăşi o treime din totalul aprovizionării cu energie electrică globală, pentru prima dată anul viitor.

Cu toate acestea, energia hidroelectrică a scăzut cu aproximativ 2% în 2020-2022, faţă de cifrele din 1990-2016, ceea ce reprezintă aproximativ 240 terawatt-oră, sau consumul anual al Spaniei.

”Anticiparea provocărilor hidroenergetice legate de schimbările climatice şi planificarea în consecinţă va fi crucială pentru utilizarea eficientă şi durabilă a resurselor hidroelectrice”, a spus AIE.

Creşterea surselor regenerabile ar trebui să contribuie la reducerea emisiilor globale, deoarece creşterile emisiilor în China şi India sunt de aşteptat să fie compensate de scăderi în alte ţări în care utilizarea surselor regenerabile este în creştere şi gazele naturale continuă să înlocuiască cărbunele, a spus AIE.

Numai Uniunea Europeană reprezintă 40% din scăderea totală a emisiilor de la generarea de energie, arată datele AIE.

În prima jumătate a acestui an, UE a înregistrat o scădere cu 6% a cererii de energie, deoarece industriile mari consumatoare de energie, inclusiv industriile aluminiului, oţelul, hârtiei şi industria chimică, şi-au redus utilizarea ca răspuns la preţurile ridicate.

O iarnă relativ blândă a avut, de asemenea, un impact mai limitat asupra reducerii cererii, a spus AIE.

Preţurile cu ridicata ale energiei electrice au scăzut semnificativ faţă de recordurile înregistrate anul trecut ca urmare a perturbării cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar preţurile medii în Europa sunt încă mai mult decât dublul nivelurilor din 2019, cele din India au crescut cu 80% şi cele ale Japoniei de peste 30%.

Cu toate acestea, preţurile din Statele Unite s-au retras aproape la nivelurile din 2019.

Se preconizează că cererea ţării va scădea cu 1,7% în 2023 din cauza încetinirii creşterii economice şi va reveni în 2024 la 2%, în scădere de la 2,6% înregistrată în 2022.

În China, cererea este de aşteptat să crească cu 5,3% în 2023 şi cu 5,1% în 2024, după o creştere moderată de 3,7% în 2022, arată datele AIE.

Utilizarea sporită a aparatelor de aer condiţionat pentru a face faţă caniculelor de vară este aşteptată să conducă la creşterea cererii în acest an.

Consumul Indiei ar urma să crească cu 6,8% în 2023 şi cu 6,1% în 2024 - când îl va depăşi pe cel al Japoniei şi Coreei la un loc, dar în scădere faţă de creşterea de 8,4% înregistrată în 2022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.