Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a criticat, vineri, proiectul Ministerului Finanţelor de plată a TVA în cont separat de la 1 octombrie, considerând că o astfel de măsură va afecta grav agenţiile de turism, care vor avea costuri mai mari şi vor pierde clienţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Eventuala aplicare a ordonanţei va aduce costuri suplimentare agenţiilor care, într-un final, se vor traduce prin pierderi de clienţi. Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare, creşterea numărului de tranzacţii bancare, implicit a dublării costurilor bancare aferente, creşterea preţurilor din cauza creşterii costurilor agenţiei, închideri voluntare de companii şi faliment în lanţ”, se arată într-un comunicat al ANAT.

Asociaţia consideră că măsura îi va afecta mai ales pe contribuabilii corecţi.

”Considerăm că această măsură ar leza grav tocmai activitatea contribuabililor corecţi, cu precădere a IMM-urilor româneşti. Defalcarea TVA va afecta atât plăţile realizate de companie, cât şi încasările de la client. Mai exact, agenţiile vor face două plăţi în loc de una singură, în două conturi diferite, astfel timpul necesar gestionării şi contabilizării facturilor de furnizor va creşte”, a afirmat preşedintele ANAT, Alin Burcea.

Ministerul Finanţelor a publicat recent proiectul de ordonanţă privind plata defalcată a TVA (split payment), măsură prevăzută în programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE şi care urmează să se aplice din 1 octombrie, care prevede că toate companiile plătitoare de TVA trebuie să deschidă conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decât cu acordul Fiscului, iar orice greşeală în plata TVA va atrage o amendă de 50% din sumă.

După apariţia acestui proiect consultantul fiscal Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a transmis o primă estimare a impactului măsurii: firmele vor deschide circa 300.000 de conturi noi, ceea ce avantajează băncile, iar companiile din utilităţi şi telecom sunt cele mai afectate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...