Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează lucrări de înregistrare a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, gratuit pentru cetăţeni, pe o suprafaţă de peste 6,3 milioane de hectare, în 2.352 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), precizează Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. De la începutul anului, ANCPI a eliberat peste 239.922 de noi cărţi funciare. Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) şi din fonduri europene nerambursabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localităţi în 233 de unităţi administrativ-teritoriale, din totalul de 3.181 unităţi administrativ-teritoriale şi în peste 25.763 de sectoare cadastrale, cu o suprafaţă totală de peste 5,4 milioane de hectare. Dintre acestea, 110 comune au fost cadastrate cu fonduri europene, prin Proiectul major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, finanţat prin POR 2014 – 2020. Astfel, până la data de 3 aprilie 2024, prin programele derulate, ANCPI a deschis 6.860.544 de noi cărţi funciare, mai arată comunicatul de presă al MDLPA.

În prezent, sunt desfăşurate lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 577 de localităţi, dintre care 538 de comune beneficiază de fonduri europene.

Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 7,56 milioane de hectare (79%).

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor, mai spune sursa citată.

Până în decembrie 2023, ANCPI a fost beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul a completat obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de unităţi administrativ-teritoriale situate în zone rurale ale României.

Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 – cofinanţare de la bugetul de stat.

Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor cu fonduri europene va continua, deoarece proiectul a fost etapizat, potrivit Legii nr. 338/2023. Astfel, finanţarea cu fonduri europene a lucrărilor de cadastru sistematic este inclusă în Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.

Mai multe informaţii referitoare la stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică sunt disponibile pe pagina web a ANCPI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.